Abonnementsartikel

Passiv EU-kommission kan betyde flertal i Folketinget for afvikling af sukkerstøtte

Danisco er nervøs for, at Folketinget med et flertal uden om regeringen vedtager SF"s beslutningsforslag om en hurtig liberalisering af EU"s sukkermarked.

En tremandsdelegation fra den sukkerproducerende virksomhed Danisco med koncerndirektør Mogens Granborg i spidsen opsøgte onsdag fødevareudvalget for at tilbagevise, at en ensidig liberalisering ville gavne ulandene eller forbrugerne i EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er med på forandringer i markedsordningerne for sukker, og vores eneste betingelse er, at det må ske i regi af WTO.

- Det bliver ubalanceret, hvis det ikke gøres i WTO-regi, hvor man kun flytter problemet til et andet land. EU hjælper allerede de fattige lande betydeligt gennem tre aftalesystemer, siger Mogens Granborg.

Ubalance allerede

- Det sker allerede på en ubalanceret måde, fordi EU tillader, at det ikke kun er de pågældende landes produktion, der bliver solgt i EU, men også sukker fra helt andre lande.

- Det vil blive de store sukkerlande og først og fremmest Brasilien, som scorer gevinsten, hvis man ikke finder et afbalanceret system. For de kan producere til meget lave priser på grund af en betydelig bioethanolproduktion på basis af sukkerrør.

- Derved subventionerer man bare på en helt anden måde, fortsætter Mogens Granborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Daniscos sukkerdivision med en omsætning på 8,5 mia. kr. og et driftsresultat på en mia. kr. slår stærkt på, at den europæiske produktion sker under vilkår, som med hensyn til kvalitet, fødevaresikkerhed, lønforhold og arbejdsmiljø er helt anderledes end i mange andre lande.

Det er ligefrem velfærdssamfundet, som står på spil:

- Landmændene har betydelige investeringer på dette område, og for dem er det en meget væsentlig indtjeningskilde, anfører Mogens Granborg.

Skriver til Danisco

Efter besøget besluttede et enigt fødevareudvalg ret usædvanligt at skrive til Danisco for at holde Mogens Granborg fast på et tilsagn om at vende tilbage med påvisning af faktuelle fejl beslutningsforslag, oplyser Jørn Jespersen (SF).

- Danisco påstår på den ene side, at forslaget rummer faktuelle fejl, men de var ikke i stand til at sige hvilke, siger Jørn Jespersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han frygter, at EU-kommissionen ikke kommer med et bebudet evaluering og forslag til en sukkerreform i juni.

Vil måske stemme for

Dansk Folkeparti vil stærkt overveje at stemme for SF"s forslag og dermed sikre flertal, hvis der ikke sker noget.

- Hvis den lovede rapport ikke kommer i løbet af juni, har vi en situation, hvor EU-kommissionen viser, at den ikke prioriterer det særlig højt og faktisk sover på dette område.

- Så vil det være udmærket, at Folketinget sender et sender et signal til kommissionen om, at der er medlemslande, som ønsker at der skal ske noget på dette område, siger Christian H. Hansen (DF), der er formand for fødevareudvalget.