Hans Erik Skov fra Gludsted i Midtjylland er først og fremmest mælkeproducent. Men han kunne også se mulighederne, da han for tre år siden skiftede pattekludene ud med nogle lavet af fibertex.

- Jeg har en bekendt, der arbejder inden for tekstilbranchen, og hos ham fik jeg lavet nogle patteklude af fibertex. Det er blevet en af de små ting, der gør en væsentlig forskel i mit daglige arbejde, fortæller Hans Erik Skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans Erik Skov er med i driftsfællesskabet Sommerbjerg DF med sin svigerfar og svoger, Edvard og Mads Helms, hvor han står for den økologiske mælkeproduktion fra de 240 årskøer.

Køerne er opstaldet i en sengebåsstald med sandstrøelse, og malkestalden er en 2 x 16 parallelmalkestald med fast-exit.

Trævler ikke

Kludene er umiddelbart bløde, men i brug virker fibrene som små modhager. Det er gode egenskaber, når køernes patter skal gøres klar til malkning.

- Vi kogevasker kludene to gange dagligt og centrifugerer dem. Det efterlader dem tørre, så vi undgår at arbejde med våde hænder hele tiden. Den lidt ru struktur gør det samtidigt relativt nemt at få skidtet af, siger Hans Erik Skov.

Han ser det som en væsentligt del af arbejdsmiljøet, at hænderne ikke bliver våde ved det daglige arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man benytter almindelige bomuldsklude har de en begrænset levetid på omkring seks måneder. Og ofte vil de begynde at trævle og med tiden være mere besværlige at arbejde med.

- Fibertex kludene er op til dobbelt så dyre som andre klude. Men min erfaring er, at de til gengæld holder i op til to år - selv ved to gange daglig kogevask, siger Hans Erik Skov.

Salg af klude

Køernes ydelse hos Hans Erik Skov ligger på omkring 8.200 kg mælk pr. år. Det er i underkanten af, hvad Hans Erik Skov ønsker af sin produktion. Kimtallet ligger på gennemsnitligt 5.000 og celletallet på 240.000.

Kostalden blev taget i brug 1. marts 2000, og Hans Erik Skov står sammen med to medhjælpere for arbejdet i stalden.

Derudover består driftsfællesskabet af 300 ha jord, hvoraf der på 40 ha dyrkes kartofler. På de resterende jorde dyrkes grovfoderet med kløvergræs og grønært.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Driftfællesskabet har en mekaniker tilknyttet, der arbejder på fuld tid med al smedearbejde, service og mekanik. Han står også for at servicerer hele maskinparken, der blandt andet omfatter traktorer, finsnitter og andre maskiner til markbruget.

Hans Erik Skov trives som mælkeproducent, men de gode resultater med pattekludene har fået ham til at overveje, om salget af patteklude kunne være en sideforretning.

- Jeg har købt et parti ind af kludene, men har ikke gjort noget aktivt for at sælge dem. De klude, jeg har solgt, er gået igennem en malketekniker, der har mødt landmænd, som har efterspurgt bedre klude. Og dem har han så altså set hos mig og givet mit navn videre, fortæller Hans Erik Skov.