10 maj 2003 er "Store Gededag" hos Stihøj"s Gedefarm, på Kirkesøbyvej 32, Flemløse v. Glamsbjerg. Indehaverne holder åbent hus fra 10 til 16, hvor alle er velkomne.

I samme ombæring fejes tiårs jubilæum for Boergedens ankomst til Danmark. Boergeden er en stor, tung kødged af Sydafrikansk oprindelse, kom til Danmark via New Zealand for 10 år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget rolige dyr, som trods deres størrelse nemt omgås af små børn, fortæller Rita Jensen, Stihøj"s Gedefarm.

De første Boergeder var hvide med brune hoveder, siden er de fremavlet i farvevarianterne rød, brun og sort.

Stihøj"s Gedefarm kan fremvise over 80 dyr, hvoraf over halvdelen, cirka 55, er kid fra i år.

- Vi har Røde Boergeder og Anglonubiske geder, samt krydsninger mellem Anglo-nubisk og Dansk-nubiske geder. Vi har haft geder siden 1982, fortæller Rita Jensen.

Kød- og mælkeged

Den Anglonubiske ged er, som navnet antyder, en Nordafrikansk (Nubisk) ged, forædlet i England, hvorfra den kom til Danmark for få år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en høj, meget elegant ged. Den Anglonubiske ged er en såkaldt kombiged, hvilket vil sige, at den både giver kød og mælk. Der findes meget få renracede Anglonubiske geder i landet, siger Rita Jensen.

Gode slagtedyr

Krydsninger mellem Boerged og Anglonubisk skulle ifølge udenlandske undersøgelser give de bedste slagtedyr, idet kødsætningen fra Boergeden og mælkeydelsen fra den Anglonubiske giver store, hurtigtvoksende kid.

- Vi slagter vores dyr, når de er omkring 1 år, og slagtevægten er da omkring 25 - 30 kg.

- Gedekød er rødt kød, magert og kolesterolfattigt, samt fint i strukturen. Det smager som en mellemting mellem kalvekød og vildt, fortæller Rita Jensen.

Nyttige til vildtpleje

- Kødgeder er velegnede til naturpleje, da de trives bedst på "revl og krat", som er deres naturlige fødevalg. Hvis man gerne vil være selvforsynende med kød og ikke har mod på store kreaturer, er kødgeder et naturligt valg, siger Rita Jensen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun anbefaler, at man skal vælge krydsninger imellem Boer og Anglonubisk, hvis man samtidig gerne vil have lidt mælk og ost - eller en boer buk på en dansk/anglonubisk ged.

- Alle geder er flokdyr, ogdesuden er de sociale og intelligente dyr med stor personlighed. De er meget kontaktsøgende og derfor gode til børn. Tre kødgeder kan holde en familie med kød året rundt, siger Rita Jensen.

Arrangementet på Stihøj"s Gedefarm afholdes i samarbejde med Kødgeder I Danmark, Dansk Anglo Nubisk Gedeavlsforening og Dansk Gedeavl.