Der står ganske vist Peter Holland Suldrup Maskinforretning på det hvide skilt til Søren Hollands forretning ved hovedvejen i den lille nordjyske by Suldrup. Men salget af maskiner er kun en del af arbejdet for de ialt 18 medarbejdere, som indehaveren Søren Holland beskæftiger.

Søren Hollands far, Peter Holland, lagde grunden til den nuværende forretning, da han i 1940 åbnede en smedje - blot et par matrikler fra den nuværende forretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og netop ordet smedje går igen, når Søren Holland skal forklare, hvad forretningen består af i dag.

- Vi er det, jeg vil kalde en moderne smedje med små nicher af monteringsarbejde, men rygraden er naturligvis salg af landbrugsmaskiner, siger han.

En hollandsk landmand i området kom således en dag forbi forretningen i Suldrup og spurgte, om han kunne få hjælp til at montere en stald.

- Hollænderen havde købt alle materialerne til sin stald i Holland hos firmaet De Boer og ville have os til at sætte stalden op, fortæller Søren Holland.

Medarbejderne hos Peter Holland Suldrup Maskinforretning løste tilsyneladende opgaven godt, for i dag har maskinforretningen i Suldrup servicen på De Boers udmugningsanlæg i Himmerland og Han Herred og har skabt sig en vigtig niche.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stabil udvikling

Foruden servicearbejde for De Boer tæller monteringsarbejdet også danske Dan Egtved, og alene dén arbejdsopgave er med til at holde mellem to og fire personer i arbejde. Desuden er en medarbejder en stor del af tiden travlt optaget af at lave varme og vand i stalde.

Salget af landbrugsmaskiner med vægten lagt på traktorer og mejetærskere har været i en stabil udvikling i mange år, men for et par år siden valgte Søren Holland alligevel at skifte forhandling.

- Det var et svært valg, for vi har været forhandler af Case IH siden 1956, siger Søren Holland.

Men det berømte landbrugsmaskinmærke blev skiftet ud til fordel for Deutz-Fahr.

- Jeg var lidt nervøs for fremtiden med alle de fusioner, der har været. Min teori er, at Case IH og New Holland bliver til ét mærke, og dermed risikerede vi på sigt at miste forhandling af landbrugsmaskiner, siger Søren Holland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da en forhandler af Deutz-Fahr i nabobyen Aars droppede Deutz-Fahr, var Søren Holland ikke sen til at slå til.

- Deutz-Fahr havde i forvejen en stor markedsandel i Himmerland, så det var et oplagt valg. Desuden bygges Deutz-Fahrs mejetærskere i Randers, siger Søren Holland om bevæggrundene for at vælge Deutz-Fahr.

Placering

Netop den korte afstand til Randers og ikke mindst de mange landmænd i Himmerland har altid sikret maskinforretningen en solid kundekreds. Men med internettets udbredelse har Søren Holland også forstået at få sin forretning placeret på verdenskortet.

- Tidligere var kunderne primært fra lokalområdet, men med internettet har jeg hele verden som mulig aftager, siger Søren Holland.

I flere tilfælde har han haft fordel af netop internettet, som også har givet sjove oplevelser. For nylig satte han en Deutz-Fahr-traktor til salg via MaskinBladets hjemmeside, og mindre end et døgn senere var der gevinst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En græker ville købe min maskine, som jeg ellers ikke havde fået respons på ved at annoncere i et lokalt maskinblad. Vi faxede frem og tilbage og blev til sidst enige om en pris, fortæller Søren Holland.

En rum tid senere dukkede en lastbil op og aftog traktoren og returnerede til Grækenland.

Tidligere kunne det være svært at komme af med de brugte maskiner, men internettet har gjort salget af landbrugsmaskiner betydeligt lettere. Desuden tror Søren Holland på, at han får en bedre pris for sine maskiner til udlandet ved at handle via internettet.

- Tidligere var der nogle agenter, som købte op af maskiner i Danmark og solgte dem videre. Jeg har ikke vidst, hvad maskinerne blev solgt til, men med internettet vælger jeg selv prisen, og det giver samtidig en større gennemsigtighed for begge parter, siger Søren Holland.

Med sine 57 år har Søren Holland overvejet sin fremtid. En mulig aftager af forretningen står ikke lige for, men han håber på, at nogen i nær fremtid vil gå ind i firmaet og dermed sikre himmerlandske landmænd en maskinforretning i Suldrup.: