Abonnementsartikel

Teknologi fra LH Technologies i Åbybro skal fremover være med til at sikre, at landmænd ikke længere behøver bekymre sig om styring af traktoren eller mejetærskeren

Selvkørende landbrugsmaskiner er en realitet om kort tid.

Det mener Hans Jørn Jensen, direktør hos LH Technologies, der dækker over udviklings- og produktionsfirmaerne LH Agro og TeeJet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

LH Technologies og branchen har efterhånden opnået så store elektroniske og teknologiske landvindinger, at satellitter ude i universet med centimeters nøjagtighed kan navigere rundt med landbrugsmaskinerne, alt imens traktorførerne kan koncentrere sig om at styre redskaberne.

- Teknologien er allerede til stede, siger Hans Jørn Jensen.

Han har de seneste syv år været en del af LH Technologies, der har rødder tilbage til 1976. Dengang hed ejeren Per Larsen og han så tilsyneladende rigtigt, da han etablerede en virksomhed, der tog udgangspunkt i elektronisk udstyr til landbrugssektoren.

Alt elektronisk grej

Virksomheden har ændret ejerforhold flere gange. Per Larsen er ikke længere en del af selskabet, der i dag ejes af amerikanske Spraying Systems med en emigrant fra Danmark i spidsen, men kernen i firmaet, elektronik til landbrugssektoren, er stadig den samme.

- Vi udvikler alt elektronik til kørende grej inden for landbrugssektoren. Det er for eksempel udstyr til traktorer, mejetærskere, såmaskiner og redskaber såsom gødningsmaskiner og sprøjter, fortæller Hans Jørn Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er langt fra udvikling af systemer, som kan overtage styringen af landbrugsmaskiner, og til den hektarmåler, som firmaets medarbejdere udviklede i selskabets vorden.

En lang række beslægtede elektroniske produkter er kommet til siden hen, og i takt med øgede krav fra landmændenes side om bedre udbytter, mindre spild og arbejdsbyrde har det Åbybro-baserede firma fundet et betydningsfuldt forretningsområde med fokusering på elektronik til alt lige fra mejetærskere til gødningsmaskiner.

70 ansatte

LH Technologies tæller i dag 70 ansatte, og omsætningen er på omkring 70 millioner kroner fordelt på salg til Europa og Sydamerika. Søsterselskabet MidTech dækker resten af verden.

Salget af produkter fra LH Technologies foregår på to måder. En del af udviklingsarbejdet munder ud i direkte salg til redskabsproducenter, som får leveret elektronikken i de pågældende firmaers farver og logo.

Den anden del af salget foregår til maskinforretninger via agenter og importører, som sælger LH-produkterne med den karakteristiske grønne farve til eftermontering i landbrugsmaskinerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uden hænder på rattet

Foruden spildindikatorer har LH Technologies også bevæget sig over i mere avancerede former for teknologi. Og ifølge Hans Jørn Jensen rummer fremtiden spændende perspektiver – ikke mindst for landmænd.

LH Technologies er i samarbejde med et amerikanske firma i færd med at udvikle en platform for en teknologi, der kan give landmanden arbejdsro, når han sidder i førerhuset.

- Vi er i gang med at prøveinstallere et system i Europa, hvor en teknologi, der er integreret i styresystemet, sikrer, at maskinen kører i det samme spor på marken. Landmanden behøver ikke sidde bag rattet, men han kan i stedet koncentrere sig om at betjene de tilkoblede redskaber, forklarer Hans Jørn Jensen.

Han kalder systemet "Autostyring", og han vurderer, at det vil vinde frem i løbet af kort tid.

Satellitterne ude i rummet gør, at traktoren eller mejetærskeren kan følge en nøje udvalgt køreplan i markerne. Køresporerne blive minimale og udbyttet for landmanden størst muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor og hvor meget

- Navigering via satellitter giver landmanden et godt redskab til at dokumentere, hvor på marken og hvor meget, der for eksempel er sprøjtet med kemikalier, gødet eller udbragt gylle, siger Hans Jørn Jensen.

Desuden kan miljøspørgsmål om forurening af vandløb afklares ved hjælp fra den satellitbaserede teknologi.

- Satellitterne kan afklare, hvor den enkelte landmand har kørt, og i givet fald, hvor tæt vedkommende har kørt på et vandløb, siger Hans Jørn Jensen.

Han oplyser, at brugen af satellitter til markarbejdet naturligvis ikke er gratis, men brugen af teknologien bliver væsentlig billigere i fremtiden. I maj 2004 gives satellitmarkedet frit, og brugerne slipper for at betale en fast licens, som ifølge Hans Jørn Jensen løber op i 5-8.000 kroner.

Han peger endvidere på, at fremtiden kan byde på fælles miljøkrav i EU-regi. I Tyskland eksisterer ifølge Hans Jørn Jensen krav om, at marksprøjter testet én gang årligt, så man kan se, hvor meget der kommer ud af dyserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi tror på, at der vil komme fælles miljøkrav i EU, og det har vi naturligvis ikke noget imod, siger Hans Jørn Jensen.

Han vurderer, at øgede miljøkrav vil give større efterspørgsel på produkter fra LH Technologies.

Sprøjtning om natten

Den satellit-baserede teknologi rummer også den fordel, at sprøjtning af marker kan foregå midt om natten.

- Landmanden kan ved hjælp af teknologien sprøjte om natten, hvor der ikke er nogen vind, og det er en klar fordel. Elektronikken kan se, hvor der skal køres og nøjagtig hvor der skal sprøjtes, siger Hans Jørn Jensen.

Én terminal

Nutidens landbrugsmaskine rummer flere forskellige terminaler, der regulerer eller styrer forskellige funktioner. Fremtiden vil byde på én terminal, som vil give landmanden et bedre overblik. Samtidig skal han ikke sætte sig ind i flere forskellige elektronikproducenters betjeningssprog, og netop den udvikling er LH Technologies nu i færd med at implementere i sin brede palet af elektronisk isenkram.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er indført en international standard, så fremover skal et hvilket som helst redskab passe til enhver traktor. Det gør arbejdet i marken meget lettere, fremhæver Hans Jørn Jensen.

Inden for en tidshorisont på fem-seks år kan branchen efterleve den internationale standard, vurderer Hans Jørn Jensen. :

Produktionsarealet hos LH Technologies, hvor de avancerede elektroniske produkter til landbrugssektoren samles.