Abonnementsartikel

Politisk aftale sikrer elpris i 20 år

Biogasanlæg sikres 60 øre pr. kWh i anlæggets første 10 år og derefter 40 øre/kWh i yderligere ti år for nye biogasanlæg, der opføres inden udgangen af 2007.

Det fremgår af aftalen mellem elreformpartierne, som omfatter V, K, S, SF, R og KRF. Den er indgået samtidig med økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsens (K) forlig om elselskabernes fremtid ("Lex Nesa") med de samme partier plus Dansk Folkeparti. De 60 øre/kWh er fem øre/kWh mere end regeringens udspil gennem lang tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anlæg fra før 1999 får fortsat en elafregning på 60 øre/kWh i 20 år, hvorefter støtten bortfalder. Nyere anlæg fra 2000-2002 afregnes med 60 øre/kWh i 10 år.

Aftalen har to begrænsninger. For det første er der et loft på 8 Peta Joule, hvilket er over en fordobling af den eksisterende kapacitet på 3 PJ. For det andet reduceres støtten til biogasanlæg, hvis den alternative afskaffelsespris for affald stiger ud over 120 kr./ton, idet højere afskaffelsespriser er en økonomisk gevinst for industrien.

Gennembrud

- Det er besynderligt, at landbrugets parti - Venstre - har skullet presses så hårdt for at få en aftale om biogas, siger Anne Grete Holmsgaard (SF), som gjorde biogasaftalen til en betingelse for at indgå det store energiforlig.

- Nu har vi mulighed for at få et løft ved at udnytte vores enorme viden om biogas og få udviklet danske teknologier og gå gang i separationsanlæg. Det vil få stor betydning for erhvervsudviklingen og miljøet i landdistrikterne, siger Anne Grete Holmsgaard.

Venstre venter opblomstring

Kim Andersen (V) fremhæver, at biogaskonceptet får rimelige og stabile rammer til at udvikle sig i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi tror på den teknologi. I energi- og ikke mindst miljømæssig sammenhæng rummer den nogle perspektiver, som er vigtigt at understøtte, erklærer Kim Andersen.

- Det er en aftale, der giver 60 øre/kWh de første ti år og 40 øre/kWh de næste ti år, og så er der ikke noget, der hedder kraftvarmetilskud, elproduktionstilskud, og der er ingen lyrik eller bindinger omkring miljøgevinster i forhold til biogas ved implementering af klimapolitikken om, hvad eventuelle VE-beviser vil kunne sælges til, siger Kim Andersen.

- Venstre gik ikke efter en favorabel løsning for landbruget, men efter en løsning som gjorde det interessant at investere og dermed udvikle biogasteknologien af hensyn til landbruget, miljøet og det industripolitiske perspektiv, siger Kim Andersen.

Landbruget tilfreds

Den brede, politiske aftale giver investorerne tryghed for afregningsprisen efter nogle års stilstand på biogasområdet. Henrik Høegh er overbevist om, at man når op til loftet på 8 PJ.

- Jeg er sikker på, at dette vil være med til at give en teknologiudvikling på biogasområdet, siger formanden for Brancheforeningen for Biogas, Henrik Høegh, om resultatet af trekvart års forhandlinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye anlæg vil typisk være fællesanlæg, som er større end hidtil, men aftalen vil også føre til flere gårdanlæg, vurderer Henrik Høegh.