Abonnementsartikel

For første gang i 10 år har man i Canada konstateret i tilfælde af BSE - USA, Japan og Sydkorea har stoppet al import af dyr og kødprodukter fra landet

De canadiske myndigheder oplyste tirsdag 20. maj, at en otteårig ko fra Alberta var smittet med BSE.

Det er mere end 10 år siden, man i Canada havde et registret tilfælde af BSE. Tilfældet er enkeltstående og nåede ikke at indgå i fødevareproduktion, understreger de canadiske myndigheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trods canadiske forsikringer har reaktionerne fra samhandelspartnere, aktiemarkeder og kødmarkedet været kraftige, skriver nyhedsbureauet Reuters.

USA, Japan og Sydkorea har indført et midlertidigt forbud mod import af kvæg, får og geder samt kød og andre produkter. I 2002 sendte landmænd fra Alberta mere end 500.000 levende kreaturer til USA.

De amerikanske kvægfutures på Chicago Mercantile Exchange har taget et styrtdyk. Samme vej tog den canadiske dollar, der fortsat lider under effekten af SARS-epidemien, der tog 24 menneskeliv i april måned i Toronto-området.

Kursen på Tyson Foods Inc., den største oksekødsproducent i USA, og McDonald"s faldt med henholdsvis fem og syv procent på aktiebørsen i New York.