Nu kan du gå i banken 24 timer i døgnet. Kom som du er ... De nævnte slogans er blandt de mange reklamer for internetbankerne og har over de seneste tre til fire år fået mange til at betale regninger, tjekke konti og bestille varer over internettet.

Men hvad nu hvis internetbanken går ned, og man ikke kan få betalt sine regninger, eller hackere stjæler private kodeord? Tja, for det meste er det bare ærgerligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For et par måneder landede Danske Bank med en sand maveplasker af et IT-nedbrud. Bankens computere lå underdrejede i fire dage. Det lammede hele banken, så kunder hverken kunne betale regninger eller få udbetalt løn.

Hændeligt uheld

Fra tirsdag 11. marts i år og fire dage frem kunne Den Danske Bank ikke drive netbank.

Netbanken var i praksis ubrugelig for 800.000 kunder i fem dage. IT-nedbrud blev sat i gang med en defekt strømforsyning, der skabte en kædereaktion af fejl i bankens systemer.

Banken har siden hen besluttet, at kunder, der troede deres regninger var betalt, eller deres aktiehandler var gået igennem, får et kontant plaster på såret.

- Vores netbank kørte hele ugen. Folk kunne godt overføre penge mellem konti i banken, men når det kom til betalingen af for eksempel girokort, kom pengene ikke ud af huset, konstaterer Hans Erik Mørk, it-direktør i Danske Bank.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han nævner kunder, der fik strafrenter på grund af manglende betaling af for eksempel restskat. Dem går banken ind og dækker – denne gang. For ellers afviser Hans Erik Mørk, at bankerne skal give erstatning.

- Vi har været large denne gang, fordi det var uacceptabelt, at banken havde problemer i så lang tid. Omvendt vil vi ikke gå ind og dække tab, fordi internetbanken er ude af drift en kortere periode, siger han.

Hans Erik Mørk mener, at det må betegnes som et hændeligt uheld, hvis en internetbank ikke kan bruges en enkelt aften.

Tyveri på internettet

Banker og butikker på internettet har i årevis bedyret, at det er så godt som umuligt at stjæle på internettet. Noget lader til de har ret, for ifølge Forbrugerrådet er der indtil nu ingen hackere, der har skaffet sig adgang til danske internetbanker med stjålne kodeord.

Men hvis det sker, er man som forbruger dækket ind under de samme regler, som gælder dankort. Det betyder, at det højest kan komme til at koste 1.200 kroner i selvrisiko, hvis nogen får fingrene i de private kodeord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man derimod låner sit kodeord ud til for eksempel en søn, og han - uden man ved det køber en motorcykel til 75.000 kroner - så koster det 8.000 kroner i selvrisiko.

At banken så har ret til at politianmelde ham er en helt anden sag.