Abonnementsartikel

Propylenglykol gives til malkekøer og kan reducere risikoen for ketose, men man bør ikke forvente stigning i den energikorrigerede mælkeydelse

Propylenglykol har gennem mange år været anvendt i behandlingen af stofskiftesygdommen ketose. Samtidig er propylenglykol også brugt som foderadditiv til køer i tidlig laktation med henblik på at forebygge med negative energibalancer og øge mælkeydelsen.

Grøn Viden fra april 2003 tager netop fat i denne problematik og konkluderer, at propylenglykol kan reducere risikoen for ketose og fedtlever.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forsøg viste det sig, at propylenglykol har en tendens til at øge mælkeydelsen og reducerer fedtprocenten. Man kan altså ikke forvente en stigning i den energikorrigerende mælkeydelse.

Forsøgene viste også, at en glykogen fodring af mere stivelse i foderrationen kan medføre samme effekt på blodmetabolitter og sundhed, som tildeling af propylenglykol, men øger risikoen for sur vom.

Dosering vigtig

Der er observeret bivirkninger i form af vejrtrækningsproblemer, øget spytsekretion, døsighed, vaklende gang ved tildeling af propylenglykol, og Grøn Vidne opfordrer til at være opmærksom på disse symptomer, specielt de første dage efter påbegyndt tildeling.

Den danske bekendtgørelse foreskriver, at propylenglykol kun må anvendes med 12 gran pr. kg fuldfoder pr. dag. Det vil sige 480 g til en ko der æder 40 kg fuldfoder om dagen.

Det anbefales ikke at bruge propylenglykol i en større dosis end 500 g/ko/dag.