Abonnementsartikel

Den franske producent Grégoire-Besson er på banen med et helt nyt koncept, hvor plovlegemerne ikke er boltet fast til hovedrammen, men arbejder uafhængigt af hinanden

Midt i en tid, hvor der tales om reduceret jordbearbejdning og pløjefri dyrkning, præsenterer den franske plovproducent Grégoire-Besson et helt nyt koncept, som bryder med alle kendte principper.

På SPER 8 Varilibre, som ploven kaldes, er de enkelte underplove ikke boltet fast på hovedremmen, men støttes kun af en vertikal bolt som tillader underploven at bevæge sig frit fra side til side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Underplovene arbejder derfor uafhængigt af hinanden, og finder selv ind i en træklinie, hvor der er balance imellem den sideværts påvirkning fra muldpladen og den stabilitet, som landsiden giver underploven.

For at opnå størst mulig balance imellem tryk og stabilitet, arbejder Varilibre med forkrøblede åse.

Ved at forkrøble åsene kan furens vertikale drejepunkt flyttes fra furekanten og ud midt i furen. Ifølge den franske producent giver det perfekt balance imellem de kræfter, som påvirker underploven, og det resulterer i, at de enkelte underplove automatisk søger ind i en lige linie, som om de var boltet fast til hovedrammen.

Let at ændre furebredde

Normalt er en plov med hydraulisk variabel furebredde temmelig kompliceret og opbygget med et parallelogram, som sørger for, at underplovene vinkles ens. På Varilibre styrer de enkelte underplove selv, og furebredden kan derfor justeres ved blot at ændre vinklen på hovedrammen.

- Systemet er meget enkelt og med kun få bevægelige dele. Afprøvninger foretaget i Frankrig har vist, at den selvstyrende plov er lettere at trække end en traditionel plov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Grunden til det er den fine balance i ploven, hvor de forkrøblede åse stort set har bortelimineret de sideværts kræfter. Kræfter, som ligger på landsiderne, og som det kræver effekt at overvinde. De mange tests, som indtil nu er foretaget, har også vist, at slitagen på landsiderne er markant lavere end på traditionelle plove, siger Flemming Hyldgaard, salgskonsulent hos den danske importør Flex Trading.

To typer stensikring

Den nye plov bygges i første omgang kun som halvbugseret kærreplov med fem til 11 furer. Varilibre kan lige som det øvrige plovprogram fra Besson leveres med forskellige systemer til stensikring, forplove og underplove.

Stensikringen kan enten være den fuldautomatiske hydrauliske stenudløser eller systemet med springbolt.

- Da underplovene på Varilibre kan afvige sideværts, når de rammer en sten, forventer vi, at løsningen med springbolt i mange tilfælde vil være tilstrækkelig til at sikre ploven mod jordfaste sten.

- Men ønsker landmanden et system, hvor han ikke behøver at forlade den lune kabine, anbefaler vi fortsat den hydrauliske stensikring, siger Flemming Hyldgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vægtoverføring til forakslen

Den nye plov leveres som standard med hydraulisk vægtoverføring til traktorens forhjul. Systemet kan bedst sammenlignes med det, som vi kender fra de store gyllevogne, hvor en hydraulisk cylinder imellem vogn og traktorens topstangsfæste nærmeste presser forenden af traktoren nedad.

Et tilsvarende system har Besson indbygget i trækket på den nye plov, og hos Flex Trading forventer man også at kunne levere systemet til det øvrige program af halvbugserede plove.

- Vi har allerede monteret udstyret på en konventionel halvbugseret plov, og det fungerer forbavsende godt.

- Traktoren har fået betydelig bedre greb med forhjulene, og ploven er blevet lettere at køre med. Det virker som om, at ploven og traktoren kører mere som en enhed, og at furedybden på forreste fure er mere stabil, siger Per Søby, tekniker hos Flex Trading.

Både den nye vægtoverføring og de nye plove kan ses ved fire landsdækkende demonstrationer, som importøren planlægger at afholde i september måned. Her bliver der også lejlighed til at se den nye Discopack fra Besson, som er en torækket tallerkenharve, hvor tallerknerne er parvist affjedrede.