Abonnementsartikel

Ved et fodermøde arrangeret af LandboNord præsenterede ATR Landhandel sig som ny aktør på grovvaremarkedet og lagde op til faldende foderpriser

Midt i de økonomiske trængsler for de danske svineproducenter er der godt nyt på vej - i hvert fald på fodersiden.

ATR Landhandel tror på lavere foderpriser til den kommende fodersæson. Det oplyste Martin Lauridsen fra ATR Landhandel, da han talte ved et svinefodermøde 12. juni arrangeret af LandboNord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Chefrådgiver Poul Stendahl indledte aftenen med at nævne, hvorfor LandboNord havde inviteret et tysk foderstoffirma til det nordjyske.

- Vi har valgt et indlæg fra Tyskland med ATR Landhandel. Der var nogle landmænd sidste år, som fortalte, at de havde gode erfaringer med at handle med dem, så vi mente, det var en god ide at invitere dem herop og høre, hvad de har at tilbyde.

- I må selv vælge, om I vil handle med dem, men det kan være, at den lavere pris, de kan tilbyde, bliver ædt op af transportudgifterne til at køre helt herop, sagde Poul Stendahl.

Da Martin Lauridsen entrede talerstolen slog han straks til lyd for, at ATR Landhandel er i stand til at konkurrere på pris selv i Nordjylland. Han måtte dog erkende, at landmændene længst mod nord må betale en højere pris på foderet frem for sønderjyske svineproducenter, som for længst har kastet sig over det tyske foder.

Salmonella

I sin gennemgang og præsentation af ATR Landhandel indledte Martin Lauridsen med ordene: Vi laver dansk foder produceret i Tyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han indrømmede dog, at det tyskfremstillede foder adskiller sig fra dansk foder på ét punkt - nemlig opvarmning til 81 grader i tre minutter.

- Det vil vi også kunne efterleve, når vores fabrik i Sollerup står klar, fremhævede Martin Lauridsen, som ved fodermødet kun fik få kritiske bemærkninger fra den fremmødte forsamling, da han måtte give en landmand ret i, at et forsøg fra sommeren sidste år med smågrisefoder viste, at ATR Landhandel havde produceret noget dårligt foder.

- Det har været et problem, men det skyldes, at vi ikke måtte anvende fiskemel i foderet på grund af den tyske lovgivning. Vi måtte bruge nogle alternative proteinkilder, og de var ikke for gode, det må vi erkende, sagde Martin Lauridsen, som dog oplyste, at ATR Landhandels foder er kommet på linje med dansk foder, fordi fiskemel igen er blevet tilladt i Tyskland.

Forudser fald

Martin Lauridsen benyttede også lejligheden til at gennemgå de markedsforhold, som spiller ind på prissætningen af svinefoder. Og som forholdene er nu, mente Martin Lauridsen, at foder til de danske svineproducenter bliver nogle kroner billigere end i indeværende sæson.

Martin Lauridsen pegede blandt andet på, at sojaskråen står over for et fald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sojaskråen har haft tre pristoppe, men den seneste er kun fremkommet med den halve omsætning i forhold til de tidligere pristoppe, sagde Martin Lauridsen, der tolkede den mindre omsætning som et tegn på et forestående fald i prisen.

Den lave dollar kan også give en hjælpende hånd med på vejen til at bringe prisen på sojaskrå ned igen.

- Jeg tror på et fald, hvor vi endnu ikke har set den fulde effekt af den lave dollar, sagde Martin Lauridsen.

Gunstig pris

Han vurderer prisen for sojaskråblandinger til 125 kroner pr. hkg svarende til et fald på 20 kroner i forhold til sidste år.

Han pegede endvidere på, at hvede-produktionen på verdensplan ville være cirka 10 millioner ton lavere end sidste år. Og set med en kornsælgers øjne er det en god markedssituation, men med en uændret pris i byg, en fiskemelpris på 520 kroner (45 kroner lavere end året før), og uændret priser for aminosyrer og mineraler og en anelse højere priser på fedt, konkluderede Martin Lauridsen, at prisniveauet for foder i den forestående sæson vil blive gunstigere set med landmændenes øjne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Priserne kan godt gå hen og blive lavere, og jeg tror på, at vi vil se et fald i prisen på mellem tre og fem kroner alt afhængig af, om det er foder til slagtesvin eller smågrise, sagde Martin Lauridsen.

Levering i morgen

Den glædelige konklusion fik en vaks landmand på banen med en forespørgsel.

- Hvis jeg skal have leveret 24 ton sojaskrå i morgen, hvad er prisen, spurgte han.

Martin Lauridsen var ikke sen til at replicere og øjnede en potentiel kunde.

- Jeg kan ikke lige huske prisen, men ring til vores kontor i morgen. Vi skal nok være der i morgen aften, hvis ellers vi kan blive enige om prisen, sagde Martin Lauridsen.