Abonnementsartikel

De 10 kommende EU-lande kan ikke længere modtage midler fra Investeringsfonden fra Østeuropa - storbonden Christian Nors mener, det gør det vanskeligere at etablere sig i udlandet

Da EU-topmødet i København i december 2002 blev afrundet med 10 friske underskrifter fra 10 øst- og centraleuropæiske lande, betød det samtidig et farvel til investeringer fra Investeringsfonden for Østlandene - også betegnet IØ.

Det beklager Christian Nors, der gennem nogle år har nydt godt af investeringsvilje fra netop IØ, og ifølge eget udsagn har fået finansieret op mod 50 millioner kroner til at etablere landbrugsproduktion i Tjekkiet og Slovakiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Christian Nors mener, at det fremover bliver vanskeligere for danske landmænd at starte en produktion i de 10 nye EU-medlemslande, når IØ ikke længere kan bidrage økonomisk.

- Men lande som Bulgarien, Rumænien, Ukraine, Rusland og Kroatien kan give store muligheder, og der er IØ jo med og går med ind i alle mulige projekter.

- I de kommende EU-lande kan jeg derimod ikke se nogen alternativer til IØ-fonden, påpeger Christian Nors.

Blåstempling

Hans egne erfaringer med IØ har været præget af seriøsitet og kompetente folk. Økonomisk er IØ typisk kommet med 20-30 procent af midlerne til den samlede investering.

- Renten har været på fem-seks procent alt afhængig af pantet. Desuden skal IØ have overskudsdeling, fortæller Christian Nors.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et samarbejde med IØ har også hjulpet Christian Nors i bestræbelserne på at finde fremskaffe yderligere finansiering.

- Når IØ går ind og investerer i dit projekt, er det en vigtig blåstempling i Danmark, og det gør det lettere med finansiering i Danmark såvel som i udlandet, siger Christian Nors.