Abonnementsartikel

På Agritechnica i november måned er den tyske producent Lemken på plads med en række nyheder, som henvender sig til en bred vifte af landmænd

Store maskinfabrikanter bliver ofte beskyldt for at udvikle og udstille maskiner, som kun de færreste har brug for og råd til at købe. Men da den tyske producent Lemken løftede sløret for de maskinnyheder, som den store tyske producent har tænkt sig at præsentere på Agritechnica til november, blev den myte godt og grundigt skudt i sænk.

Hovedparten af nyhederne var redskaber til jordbearbejdning og såteknik med en arbejdsbredde på tre og fire meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt de øvrige nyheder var et hydraulisk landhjul til de liftmonterede plove og et unikt system til indsåning af den pneumatiske såmaskine, Solitair 9.

Tæller kerner

For at opnå et passende antal planter pr. kvadratmeter i eksempelvis hvedemarken, har det hidtil været nødvendig at kende udsædens tusindkornsvægt, og foretage en nøjagtig indsåning af såmaskinen.

Med introduktionen af Solitair 9 for seks år siden reducerede Lemken arbejdet med indsåningen betragteligt, og elektronikken overtog finjusteringen af maskinen.

Men udsædens tusindkornsvægt spiller fortsat en stor rolle, og afvigelser i kernevægten kan let forstyrre billedet af det perfekte såarbejde.

Med et nyt unikt system, hvor indsåningen ikke foretages i en fast volumenmængde, men direkte i den ønskede udsædsmængde målt i antal kerner pr. kvadratmeter, har Lemken nu perfektioneret og automatiseret indsåningen fuldstændig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indsåningen foretages således fra traktorsædet og kan foretages løbende, uden at såarbejdet afbrydes.

Indsåningen foretages ved, at én enkelt impuls fra et af cellehjulene blæses op i et apparat, hvor kernerne tælles og herefter blæses tilbage til beholderen med såsæd.

Det eneste føreren skal gøre, er at indtaste det ønskede antal kerner pr. kvadratmeter i såmaskines computer, og herefter sørger automatikken for, at den indtastede udsædsmængde holdes.

- Det nye system giver en hidtil ukendt præcision i udsædsmængden. Hvilket resulterer i nye muligheder for at optimerer planteproduktionen, både med hensyn til at spare på den dyre udsæd, men at opnå topudbytter ved at optimere på plantetallet, sagde Peter Baumgärtner, Lemken, under præsentationen af det nye udstyr.

Billigere såteknik

Solitair 8 er en ny pneumatisk såmaskine fra Lemken. Til forskel fra storebror, Solitair 9, har otteren mekanisk træk via en trinløs gearkasse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen leveres både med slæbe- og skiveskær. Men i modsætning til Solitair 9, som kører med dobbelte skiveskær, kører Solitair 8 med enkeltskiver påmonteret et såskær på siden af skiverne.

Den hydrauliske blæser til transport af udsæden og selve udmadningen af udsæden, er af samme type, som findes på Solitair 9.

- Solitair 9 er toppen af kransekagen og dermed også en forholdsvis dyr såmaskine. Med Solitair 8 tilbyder vi en maskine, som er knapt så sofistikeret, men som opfylder behovet for en lang række landmænd. Og det til en pris, som er væsentligt lavere end det vi kender på Solitair 9, oplyste Peter Baumgärtner.

Større bearbejdningsdybde

Ud over den legendariske Lemken Smaragd, tilbyder Lemken yderligere to typer redskaber til stubbearbejdning. Der er Rubin 9, som er en moderne kompakt torækket tallerkenharve og Thorit 8, som på mange områder minder om Smaragd, men som er med tre buller og en tandafstand på kun 25 centimeter.

I modsætning til Smaragd, som kører med brede gåsefødder og fuld gennemskæring, arbejder Thorit med 12 centimeter brede skær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med en frihøjde på 80 centimeter og 70 centimeter imellem bullerne, er der en god gennemgang i Thorit. Redskabet er defor velegnet til stubbearbejdning i dybder fra 5 til 30 centimeter.

- Så dybt skal vi jo ikke bearbejde jorden, vil mange mene. Men flere forsøg har vist, at der kun kan omsættes cirka et ton halm, stub og andet organisk materiale pr. to centimeters arbejdsdybde.

- Har vi et udbytte på ti ton hvede pr. hektar, har vi også et udbytte på tæt ved ti ton halm, avner, stub og andet organisk materiale pr. hektar. Hvis det skal omsættes, er det efter vores opfattelse bydende nødvendig at indarbejde det i mere end de øverste fem centimeter, siger Gotfred Giessen, chef for udviklingsafdelingen hos Lemken.

Bugserudstyr til harver og kultivatorer

På Agritechnica præsenterer Lemken et nyt bugserudstyr, Combi-Liner, til modellerne Samragd, Rubin og Thorit med arbejdsbredder på tre og fire meter.

Systemet består af et træk, som monteres i redskabernes trepunktskobling, og et hjulstel som monteres i stedet for den traditionelle pakkevalse. Hjulstellet består af en række hjul med en diameter på 620 millimeter og en bredde på 185 millimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over at virke som transporthjul, udgør hjulene også funktionen som pakkevalse, når redskaberne arbejder i marken. Hjulene kan pendulere både på langs og på tværs af kørselsretningen. Ifølge producenten giver det en sikker og behagelig transport på vejen og en god kontakt til jordoverfladen i marken.

Bag på har hjulstellet et trepunktslift, hvori der eksempelvis kan monteres en såmaskine, og den efterfølgende afgrøde kan etableres samtidig med, at marken kultiveres den sidste gang.

Pakker på ploven

Lemken introducerer nu en integreret pakker til de store fire- og femfurede vendeplove. Pakkeren leveres med en arbejdsbredde på 2,0 og 2,5 meter.

Afhængig af jordtype og behov kan pakkeren leveres med fire forskellige typer valser og forskellige for- og efterredskaber.

Blandt de nye valser er en valse bestående af plastik trapezringe med en diameter på 500 millimeter, og 12,5 centimeter mellem ringene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Combi-Liner er navnet på Lemkens ny bugserudstyr til Smaragd, Rubin og Thorit. Udstyret leveres til redskaber med arbejdsbredder på tre og fire meter. Udstyret kan leveres på fabriksnye maskiner, men kan også eftermonteres på eksisterende liftophængte modeller.

Solitair 8 er navnet på den nye pneumatiske såmaskinen fra Lemken. Maskinen har mekanisk træk og kan leveres med både slæbe- og skiveskær. Lemken oplyser, at maskinen blive betydelig billigere end den mere avancerede Solitair 9. Foto3

Lemken FixPack kan leveres med fire forskellige typer valser, og forskellige for- og efterredskaber. Valsen på billedet har plastik trapezringe med en diameter på 500 millimeter.