Abonnementsartikel

Valtra og Partek er sat til salg, fordi ejeren, Kone, vil fokusere på sine øvrige forretningsområder

KONE agter at frasælge traktor- og skovmaskineaktiviter.

Frasalget sker for at give Kone en klarere forretningsstruktur, som fokuserer på koncernens øvrige aktiviteter og dermed også reducerer behovet for ekstern finansiering og gæld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kones nuværende nettogæld er før frasalget på cirka en milliard euro.

Ved at reducere nettogælden forventer Kone at kunne forbedre mulighederne for at udvikle Kone Elevators & Eskalators samt Kone Materials Handling gennem opkøb og investeringer.

Købte i 2002

Kone erhvervede Partek Corporation i 2002, og købet har ifølge Kone levet op til forventningerne, men ønsket om at koncentrere indsatsen har ført til beslutningen om at søge nye ejere til traktor- og skovaktiviteterne.

Kone fremhæver, at Valtra er det førende traktormærke i de nordiske lande og har en position som nummer tre i Latinamerika.. Salget udgjorde i 2002 762 millioner euro.

Valtra beskæftiger 2.508 medarbejdere, hvoraf de 1.541 er ansat i Finland og 710 i Brasillien. En del af traktordivisionen udgøres af Sisu, som producerer over 27.000 off-road-dieselmotorer årligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skovmaskinerne er under Valmet- og Timbconavnet blandt de førende i verden.

Nettosalget udgjorde i 2002 292 millioner euro. Denne del af koncernen beskæftiger 1.034 medarbejdere i Sverige, Brasillien og Finland.

Skiftende ejere

Vi har haft fire ejere de seneste ti år, så vi har stor erfaring med forskellige ejere, siger Visa Vilkuna, der er kommunikationsdirektør i Valtra.

Han pointerer, at hver af ejerne hver gang har investeret i traktorproduktionen, og han tilføjer, at meget tyder på, at der betales en meget høj pris for Valtra, og at ingen gør det, blot for at lukke fabrikken. Visa Vilkuna tager således den formodede høje pris som et udtryk for, at Valtra fortsat vil producere traktorer.