Flere rotter i kloaknettet betyder flere ubudne gæster på plejehjem, daginstitutioner og skoler. Det vil miljøminister Ida Auken have stoppet, og derfor skal kommunerne installere rottespærrer i kloakker ved offentlige institutioner, så rotterne ikke kan komme ind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det foreslår ministeren i en ny bekendtgørelse, der netop er sendt i høring.

- Daginstitutioner, plejehjem og skoler må lukke og rengøres i ugevis, når rotter myldrer ud ad kloakkerne. Rotter koster samfundet millioner af kroner hvert år, men med en rottespærre kan man bremse rotterne i at komme ind. Det her er et godt eksempel på, at vi kan spare penge og samtidig hindre, at folk bliver syge, siger miljøminister Ida Auken.

Rotteskader for millioner

Antallet af rotter er steget støt de sidste 20 år, og det medfører øget risiko for smitsomme sygdomme. Gnavende rotter laver desuden omfattende ødelæggelser på kloaknet og bygninger. Miljøministeriet har vurderet, at skader fra rotter løber op i mellem 100 og 200 millioner kroner om året.

- Kommunerne bruger omkring 90 millioner kroner på rottebekæmpelse hvert år, og den billigste rottespærre koster 1000 kroner. Det siger sig selv, at de penge hurtigt er tjent ind, for alene rengøring af en rotteinficeret institution koster nemt flere hundredtusinde kroner. Det er også bedre for miljøet, for med rottespærrer undgår vi at lægge store mængder gift ud til fare for dyr og mennesker, siger Ida Auken.

Med de øvrige nye tiltag i bekendtgørelsen vil kommunerne kunne spare 27,3 millioner kroner om året på tilsynet med rotter i landområder. Disse penge skal blandt andet bruges på rottespærrer.