Abonnementsartikel

LandboNord er skuffet over Aalborg Amts Landboforening, der har solgt et edb-system til en privat rådgiver, som har kapret en god portion af LandboNords kunder

Færre landmandskunder giver øget konkurrence mellem de tilbageværende rådgivningscentre. For at modstå konkurrencen forsøger man at udkonkurrere sine konkurrenter, eller centrene fusionerer, som man har set en række eksempler på inden for de seneste år.

De to naboer i nord, Aalborg Amts Landboforening og LandboNord, har indirekte skærpet konkurrencen imellem sig, men det er sket mere eller mindre ved en tilfældighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For tre år siden etablerede Inge Møller Jensen (tidl. leder af LandboNords regnskabsafdeling i Flauenskjold) et revisionsfirma under navnet Nordland Revision i Østervrå og dermed i hjertet af LandboNords område.

I løbet af kort tid har Nordland Revision haft held til at kapre 300 landmandskunder, og det kan aflæses direkte i opgørelsen over antal af regnskaber, som LandboNord har udfærdiget.

Størst tilbagegang

Af samtlige rådgivningscentre er det LandboNord, som procentuelt har mistet flest kunder målt på antal regnskaber.

I 2001 havde LandboNord 2.404 landbrugsregnskaber, men antallet er faldet drastisk sidste år med 11,7 procent til 2.122 landbrugsregnskaber.

Direktør for LandboNord, Henning Krabbe, beklager den negative udvikling i antallet af regnskaber, og i årsrapporten fra LandboNord får markedssituationen denne karakteristik:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På baggrund af en stigende konkurrence inden for økonomirådgivning har der været en væsentlig kundeafgang i året, og det har påvirket driften i negativ retning.

Henning Krabbe indrømmer, at landboNord har tabt mange kunder - og kunderne er i høj grad gået til Inge Møller Jensen.

- Inge Møller Jensen har fået et godt fodfæste, det må vi indrømme, men vi satser på, at vi kan udbygge vores markedsandel på økonomirådgivning, siger Henning Krabbe og henviser til, at LandboNord netop har ansat en ny cheføkonomirådgiver.

Han oplyser endvidere, at faldet i antal landbrugsregnskaber også kan henføres til tre forskellige praksisser på edb-håndtering, som gav unødvendige problemer i regnskabsafdelingerne.

Langer ud efter naboen

Henning Krabbe langer dog også ud efter naboen i syd, Aalborg Amts Landboforening, når han skal forklare LandboNords betydelige nedgang i antal af landbrugsregnskaber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han beskylder Aalborg Amts Landboforening for at havde hjulpet den nye nordjyske konkurrent godt på vej.

- Nordland Revision er blevet kraftigt understøttet af Aalborg Amts Landboforening, som har hjulpet hende på vej.

- Når vi i organisationen Dansk Landbrug bruger krudt på at blive samlet, så er det grotesk at opleve denne interne konkurrence, siger Henning Krabbe.

Strid om edb

Sagens kerne er, at Aalborg Amts Landboforening er en af tre foreninger, der har part i Jordbrugets Data Center (JDC), som udbyder økonomisystemer til landbruget.

JDC har solgt licenser af økonomiprogrammet til Nordland Revision og dermed sikret det Østervrå-baserede revisionsfirma et redskab til at håndtere landbrugets kunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henning Krabbe beklager sig over salget af systemet.

Driver forretning

Hos Aalborg Amts Landboforening tager direktør Niels Mikkelsen kritikken fra LandboNord med sindsro.

Han kan ikke se noget forkert i, at man har solgt økonomisystemer. Det er en del af JDCs forretningsgrundlag, mener han.

- Hendes (Inge Møller Jensen, red.) succes var kommet, uanset om vi havde leveret edb til hende eller ej. Desuden anvendte den landboforening, hvor Inge Møller Jensen sad i i Flauenskjold før sammenlægningen til LandboNord, vores edb-løsninger, så jeg kan ikke se noget forkert i, at hun bruger det igen, siger Niels Mikkelsen.

- Vi er fuldt ud åbne om Jordbrugets Data Center og vores økonomisystemer. De øvrige landboforeninger må også gerne købe det. Vi har tilbudt det til LandboNord, men de har takket nej, fremhæver Niels Mikkelsen.