Abonnementsartikel

Dansk Landbrugs Familieudvalgs formand vil kræve mærkning af varer med stråforkortere

Formanden for Familieudvalget i Dansk Landbrugs Familielandbrugssektion, Rut Jørgensen, vil kræve en obligatorisk mærkning af mel-, brød- og kageprodukter, hvor der er anvendt korn behandlet med stråforkortere.

- Detailhandlen skal ikke tage forbrugerne som gidsler. Når butikskæderne ikke frivilligt vil udfase de produkter, hvortil der er anvendt mel behandlet med stråforkortere, så må vi gå den hårde vej, siger Rut Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun har taget kontakt til Forbrugerrådet for at få sagen sat på dagsordenen.

- Jeg ser ingen grund til, at forbrugerne skal gå i uvished om, hvorvidt der er anvendt stråforkortere i de produkter, de køber.

- Møllerne har fuld information om, hvordan kornet er produceret. Og den information kan lige så godt gå videre i jord-til-bord kæden, siger Rut Jørgensen.

Hun erkender, at en obligatorisk mærkning er en tung sag, blandt andet fordi det vil blive betragtet som en handelshindring, og derfor inddrager EU. Men det er ikke umuligt, mener hun.

- Der kan gå lang tid, så indtil da må vi forbrugere kræve, at detailhandlen anvender en øget mærkning med "fri for stråforkortere", siger Rut Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forbrugerrådet ønsker, at forbrugerne skal kunne gennemskue, hvad de køber. Derfor er jeg sikker på, de vil gå foran i denne sag og kræve mærkning af melet og industribrødet, siger Rut Jørgensen.

Ifølge opgørelser fra en arbejdsgruppe med repræsentanter fra blandt andet møllerier, brødfabrikker, detailhandlen og landbruget er 64 procent af det hvedemel, der bruges til mel og brød i Danmark garanteret fri for stråforkortere, mens det samme gælder for 90 procent af rugmelet og havregrynene. Det oplyser Rut Jørgensen.