En af verdens farligste miljøgifte PCB blev anvendt i forskellige byggematerialer i danske bygninger fra 50'erne og op til 1977, hvor stoffet blev forbudt.
I dag er der stort fokus på at identificere de bygninger, som er forurenet med PCB, så de materialer, der indeholder stoffet, kan fjernes og efterfølgende destrueres.
Den almindelige fremgangsmåde er, at man indsamler materialeprøver i bygninger, hvor PCB kunne have været brugt, hvorefter prøverne analyseres på et laboratorium. Men denne proces er langvarig og dyr, og derfor har Miljøstyrelsen afsat midler til udvikling af en ny metode til hurtig screening for PCB 'on location'.
Brug for robust og følsomt udstyr
Det er Teknologisk Institut og Dansk Miljørådgivning A/S, der har fået opgaven.
- Vi ved, hvordan mobilt laboratorieudstyr virker. Udfordringen bliver at gøre det så robust, at det kan tåle at ligge og rumle rundt i en bil. Ligeledes skal vi have udviklet noget måleudstyr, som er så følsomt, at det kan måle ned til meget lave niveauer, fortæller centerchef Sune D. Nygaard fra Kemisk- og Mikrobiologisk Laboratorium på Teknologisk Institut.
Den nye teknologi vil blive baseret på brugen af den såkaldte 2D-gaskromatografi med ECD- og FID-detektion. Bag dette tekniske udtryk gemmer sig en robust og samtidig følsom analysemetode, der kan bruges ude på byggepladserne i en målebil.