Abonnementsartikel

Gør de to danske slagteriselskaber det godt nok, eller har de været for dårligere til at sælge det danske svinekød, spørger MaskinBladet ledende branchefolk

- Den opgørelse, The Whole Hog laver over svinepriserne, siger ikke noget om, hvor langt man er fra hinanden.

- Men når det er sagt, så er vi stadig for langt bagefter. Det kan vi hurtigt blive enige om, siger Bent Claudi Lassen, formand for Danske Slagterier, til MaskinBladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han siger videre, at opgørelsen er interessant nok, når man skal se på udviklingen i afregningen til svineproducenterne over tid i de enkelte lande.

- Men i modsætning til de fleste af de øvrige EU-lande, sælger vi en stor andel af vores produktion til eksport. Og for en del af eksporten kommer betydningen af kurserne på US-dollars, britiske pund og japanske yen ind som en væsentlig faktor for den danske afregning, mener Bent Claudi Lassen.

Men det er ikke kun den danske afregning, der mærker udsvinget i valutakurser.

- Det gør de øvrige EU-lande, vi sammenligner os med, også i en vis udstrækning, men det betyder blot ikke så meget som for dem som for os, siger Karsten Flemin, markedsanalytiker i Danske Slagterier.

Godt tilfreds

Hos Kjeld Johannesen, adm. direktør for Danish Crown, er der ingen usikkerhed at spore, når forklaringen på den lave danske svinepris skal gives.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Verdensmarkedet er godt fyldt med svinekød, og vi har oplevet en stærk dansk krone overfor amerikanske dollars og japanske yen. Med en stor eksportandel afregnet i disse valutaer, koster det i noteringen, siger han.

- Vi er inde i en meget vanskelig periode, og set i det lys mener jeg, at det er flot klaret, at vi gennem 2003 som helhed har været i stand til at afregne bedre end hollænderne.

- Vi har således været rimeligt konkurrencedygtige og har solgt ud med fornuft. Desuden har vi med afsikring af valutakurserne været i stand til at dæmme op for noget af betydningen af den stærke danske krone.

De svækkede valutakurser har betydet cirka 80 til 100 øre mindre pr. kg, skønner Kjeld Johannesen.

Han er også af den opfattelse, at de tyske slagterier på grund af høj slagtekapacitet er inde i en periode, hvor de betaler mere for svinene, ind der er belæg for i markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men når alt det er sagt, ved jeg også, at producenterne er under et hårdt pres.

- Derfor er det også ekstra generende som erhvervsleder at være vidne til, at de danske politikere starter et indbyrdes slagsmål om, hvorvidt EU-instrumenter, der kan afhjælpe krisen, skal bruges eller ikke.

- Det er især dumt, fordi det rammer Danmark særskilt, understreger Kjeld Johannesen.

Nedgang kan forventes

Den i forvejen lave notering kan måske falde yderligere gennem den resterende del af 2003.

- På grund af ferier ude i Europa kan der komme en nedgang i noteringen, selvom der kun er tale om krusninger, siger Bent Claudi Lassen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tror dog, at niveauet vil være relativt stabilt omkring den nuværende notering.

- En stigning vil først komme ind i 2004, lyder forventningen fra DS-formanden.

Han langer også ud efter regeringen, som i en krisetid pålægger erhvervet yderligere omkostninger.

- Overordnet set er vi inde i en situation, hvor det virkelig brænder på hos mange producenter, som kører med røde tal. De vil i mange tilfælde blive presset til at sælge deres ejendomme, hvis man ikke skønner, de har økonomisk kraft til at køre videre på lidt sigt.

- Dermed bliver der også pustet til strukturudviklingen, og vi er inde i en alvorlig situation rent økonomisk, betoner Bent Claudi Lassen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ramt på Japan og USA

- Vi har været mindre konkurrencedygtige på den danske pris i år end i de foregående år, siger Karsten Flemin.

- For en stor del hænger det sammen med ændringerne i valutakurserne og vores store eksport til tredjelande som Japan og USA.

Et andet forhold er ifølge Karsten Flemin, at de slagtede mængder skal afsættes.

- Vi producerer ikke efter ordrer, så de slagtede svin skal jo afsættes, siger han.

Den kendsgerning betyder også, at når der ikke kan sælges til Japan eller USA, må svinekødet afsættes på andre markeder, og det vil typisk være inden for EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dermed bliver prisen også presset hos de øvrige EU-lande, når vi udbyder større mængder af vores svinekød inde for EU, fastslår Karsten Flemin.Foto af Kjeld Johannesen