Abonnementsartikel

Formanden for Danske Sukkerroedyrkere vil have vished om branchens fremtid, som han mener ser sort ud, hvis man fjerner EU-støtten til sukker

De danske sukkerroedyrkere er stærkt utilfredse med politikeres udmeldinger om at afskaffe EUs landbrugsstøtte til sukker i løbet af fem år.

Formanden for Danske Sukkerroedyrkere, Jørn Dalby, har derfor sendt et åbent brev til landets politikere, hvor han efterlyser kompensation til sukkerroedyrkerne, hvis der sker en liberalisering af landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Politikerne er således meget klare i deres udmeldinger om liberaliseringen, som angiveligt skal ske til gavn for de fattige landmænd i udviklingslandene. Når talen derimod falder på konsekvenserne for sukkerroedyrkerne her i landet, så er den samme klarhed i stemmen forsvundet som dug for solen, siger Jørn Dalby.

Lavere indtjening

Danske Sukkerroedyrkere mener, at en total liberalisering vil koste en landmand med 25 procent af sit areal med sukkerroer, 175.000 kroner svarende til et fald i indtjeningen på 70 procent.

- Vi finder, at det er aldeles urimeligt og ganske uacceptabelt, at danske landmandsfamilier alene skal bære udgifterne til den danske ulandspolitik - det vil klæde vores hjemlige politikere, hvis de skiller tingene ad og behandler landbrugspolitiske og ulandspolitiske emner hver for sig, siger Jørn Dalby.

I Danmark findes knap 6.000 sukkerroedyrkere.