Abonnementsartikel

Når amtet har givet tilladelser til udvidelser, vil det også tjekke, om besætningsejerne holder dyreantallet inden for rammerne af tilladelserne

Formentlig efter sommerferien vil embedsmænd fra Fyns Amt kontrollere, om de mange udvidelser af svine- og kvægbrug sker i overensstemmelse med de tilladelser, myndighederne giver. I dag er der ingen form for kontrol, skriver Fyns Amts Avis.

Når en landmand får tilladelse til at udvide med eksempelvis 10.000 svin, er der ingen, der holder øje med, om han måske producerer 11.000. Fyns Amt, som giver tilladelserne, vil nu sikre, at ingen lader sig friste til at overskride antallet af dyr i besætningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange af de store udvidelser af især svinebrug, som Fyn Amt har givet tilladelse til, griber ind i den overordnede Regionplan.

Udvidelserne skal således gennem en VVM-undersøgelse, og der skal udarbejdes tillæg til Regionplanen.

Tillæg til Regionplanen beskriver nøje, hvad det er, amtet har givet tilladelse til, men der er i Fyns Amt altså ikke nogen, som efterfølgende tjekker forholdene.

- Det er ikke troværdigt, hvis man har nogle regler, og der så ikke er nogen, som holder øje med, om de bliver overholdt, fastslår formanden for Fyns Amts trafik- og miljøudvalg, Poul Weber (V) overfor avisen.

Torben Bang, formand for Landbo Fyn, er ikke begejstret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har i forvejen planteavlskontrol, miljøkontrol og kommunerne. Og hver gang, der kommer en ny kontrol, føler vi os ærlig talt lidt mistænkeliggjorte, siger han.