Abonnementsartikel

Nielsen & Smith fejrer 28. august sin fødselsdag og kan se tilbage på mangeårigt samarbejde med landmænd på især de østlige øer

Kornfirmaet Nielsen & Smith A/S, der har hovedkontor i Glostrup, blev stiftet i 1928 og fylder 75 år den 28. august.

Selskabet blev etableret i København af grossererne K. Juby Smith og Feodor Nielsen blandt andet med det formål at bringe fremstilling af såsæd op på et højere kvalitetsniveau samt at gøre dansk maltbyg internationalt kendt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selskabet fik kontor i København og sit første pakhus med renseri i Måløv. Men allerede i 1932/33 blev der opført nyt lager med renseri i Glostrup.

Såsæd, maltbyg og brødkorn - også økologisk

Nielsen & Smith blev også kendt for sorterne fra den svenske forædlingsstation Svalöf, som selskabet repræsenterede i Danmark allerede ved etableringen i 1928 og indtil for få år siden, hvor repræsentationen ophørte på grund af fusioner og strukturændringer i både Sverige og Danmark.

Men såsæd er fortsat blandt de væsentligste aktiviteter hos Nielsen & Smith.

Selskabet repræsenterer sorter af korn, ærter og raps fra flere førende udenlandske forædlere som BayWa, IG Pflanzenzucht og Groetzner i Tyskland, Florimond Desprez, Benoist og Secobra i Frankrig samt Danko i Polen.

En samarbejdsaftale mellem selskabet og de lokale grovvareforeninger er med til at sikre, at de udenlandske sorter bliver dyrket af danske landmænd over hele landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selskabet får de udenlandske sorter afprøvet hos Agrolab, Middelfart.

Landmænd på Sjælland, Lolland-Falster og Møn er primære kunder til leverancer af såsæd, gødning, planteværn og olie med mere fra Nielsen & Smith, og det er ligeledes landmænd fra dette område, der producerer maltbyg, brødkorn, ærter og raps til selskabet.

Produktion af økologisk såsæd og handel med økologisk korn er i de senere år blevet en væsentlig aktivitet for Nielsen & Smith, der har opnået en betydelig markedsandel på det område.

Det er sket i et nært samarbejde med Per Grupe, Mørdrupgaard Korn i Lynge, der har 20-25 års erfaring med produktion af økologisk korn.

Fastholder godt købmandskab

- Vi fastholder godt købmandskab i vort samarbejde med landmænd, så de hos os får en personlig betjening af vores konsulenter i de enkelte områder af Sjælland, Lolland-Falster og Møn, siger direktør Ebbe Hansen, Nielsen & Smith A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nielsen & Smith producerer hvert år 15.000 - 20.000 tons såsæd på sit renseri i Glostrup, der ligesom hovedkontoret blev nyopført efter brand i 1976.

På selskabets siloanlæg på Islands Brygge i København, der blev bygget i 1958, bliver der årligt tørret og oprenset 50.000 - 60.000 tons korn - især maltbyg og brødkorn samt raps og ærter, der også udskibes til eksport.

Ud over dette siloanlæg har selskabet lejet kornlagre hos flere godser på Sjælland og Lolland-Falster.

Nielsen & Smith beskæftiger 36 medarbejdere og omsætter for 150 - 200 millioner kr. årligt. Overskuddet går blandt andet til legater og støtte af forskning og forsøg

Støtter unge i uddannelse

Nielsen & Smith A/S er via holdingselskabet A/S Taarnholm ejet af K. Juby Smiths legat, som blev stiftet i 1965 på K. Juby Smiths 70 års fødselsdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overskud fra virksomheden skal dels bruges til konsolidering af selskabet og dels udbetales som legater til forskellige formål i landbruget. Landbrugsskoler og landbrugselever har fået kontant støtte fra legatet. Legatet har endvidere ydet støtte til forskning, forsøg og kornforædling - herunder investeret i såmaskiner og mejetærskere til anlæg og høst af markforsøg.

Taarnholm Gods ved Korsør blev købt af K. Juby Smith i 1949. Mange af Nielsens & Smiths forsøg med nye sorter fandt sted på godset, indtil det blev solgt i 1997.

Tårnholm Gods var fra 1960erne til 1980erne centrum for lucernedyrkning og tørring af lucerne, der også var blandt K. Juby Smiths store interesser. Selskabet fik således i 1963 eneforhandling af det schweiziske Swiss Combi tørreri.

Nielsen & Smith A/S fejrer 75-års dagen med åbent hus for kunder, samarbejdspartnere og forretningsforbindelser torsdag den 28. august kl. 11.00 - 14.00 på selskabets adresse Sydvestvej 88, 2600 Glostrup.