Abonnementsartikel

Trods lavere afregningspris for biogasproduceret el mener eksport i biogas, at der er grundlag for landmænd at bygge biogasfællesanlæg

De nye afregningspriser for el fra biogasanlæg, som blev politisk vedtaget i forsommeren, gør det stadig økonomisk rentabelt at investere i biogasfællesanlæg.

Det mener Kurt Hjort-Gregersen fra Fødevareøkonomisk Institut.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han forsker i de økonomiske aspekter ved biogasanlæg.

- Afregningen for el fra biogasanlæg er strammet til, men det trækker ikke tæppet væk under projekterne, vurderer han.

Anlæg, der blev etableret før 2002, modtager 60 øre pr. kWh for el i al evighed, mens anlæg, der bygges efter de nye regler, blot er garanteret en afregning på 60 øre i en 10-årig periode. Derefter falder afregningsprisen til 40 øre pr. kWh.

Mere gas

Kommende biogasanlæg skal producere lidt mere gas end gamle anlæg for at opnå samme økonomiske resultater som de tidligere anlæg.

- Andelen af organisk affald eller industriaffald skal øges i anlæggene for at producere mere gas, og det vil koste, siger Kurt Hjort-Gregersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han nævner, at fedt er blandt de dyre affaldsgrupper, der er konkurrence om at få fingrene i, og som landmænd kan have stor interesse i at få ind i biogasanlæggene.

Modelberegning

Kurt Hjort-Gregersen har tidligere udarbejdet en modelberegning på biogasanlæg med de tidligere afregningspriser for el. Ifølge Kurt Hjort-Gregersen har et anlæg med en daglig tilførsel af 550 ton gylle og andet omsætteligt affald og et gennemsnitligt gasudbytte på 32,6 kubikmeter biogas pr. kubikmeter biomasse et overskud på 2,5 millioner kroner årligt, men en lavere afregningspris, som er realiteten efter ti år med de nye regler, trækker ned.

Ifølge Kurt Hjort-Gregersen vil overskuddet blive barberet med omkring en millioner kroner.

Størst er bedst

Ifølge Kurt Hjort-Gregersen er der ingen tvivl om, hvilken størrelse man bør bygge biogasanlæg i.

Han påpeger, at store anlæg frem for mindre anlæg har de fordele, at stordriften giver besparelse på driftsudgifterne og kapitalomkostningerne.