Abonnementsartikel

Torben Strandhave og Niels Sørensen er gået sammen i et I/S - sidste år var omvæltningerne store med ny stald og indkøb af udstyr til malkekarrusel og genindvendingsanlæg

Ved årsskiftet etablerede 54-årige Torben Strandhave og 29-årige Niels Sørensen I/S Trindkærgaard og cementerede dermed formelt det samarbejde, de to indledte flere år forinden.

For Torben Strandhaves vedkommende var idéen med etablering af et I/S et generationsskifte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har de seneste fem-seks år spekuleret på at få én med i bruget. Når man nærmer sig de 50 år, gør man sig tanker om, hvad man skal gøre med resten af arbejdsårene, og jeg havde ikke lyst til at gå med hele ansvaret længere, fortæller Torben Strandhave, der fandt sammen med en ansat - Niels Sørensen - om en ny fremtid for bedriften nær Give, der har et jordtilliggende på 210 hektar samt 50 hektar forpagtet jord.

Ord blev til handling og samarbejde, og gammelt byggeri og inventar blev suppleret og erstattet med nyt.

Plads til 400 køer

Sidste sommer var aktivitetsniveauet for de to landmænd særdeles højt.

De daværende 175 køer fra Torben Strandhaves besætning blev suppleret med Niels Sørensens 50 køer og tilkøb af køer fra to besætninger, og de kunne i samlet flok spadsere ind i en splinterny løsdriftsstald på 3.666 kvadratmeter med rullegardiner og ovenlys samt plads til 400 køer. Stalden er opført i totalentreprise af Bundgaard Byg i Skanderborg.

Nybyggeriet står i skarp kontrast til Torben Strandhaves gamle stald, hvor han tidligere husede sine SDM-køer, men som i dag bruges til hundyropdræt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi havde en belægning på 120 procent i den gamle stald, så en ny stald med god plads og luft er med til at give bedre forhold for køerne, siger Niels Sørensen.

Højere ydelse

Et bedre indeklima er blevet resultatet for de nu 330 køer, der indgår i fællesskabet, og det har Torben Strandhave og Niels Sørensen også kunnet registrere på mælkeydelsen.

- Vi er gået cirka 400 kg frem til omkring 10.000 kg mælk, fortæller Torben Strandhave, der sammen med sin makker har inklusiv køb på mælkebørsen en mælkekvote på 2,9 millioner kg mælk.

Genvalg af malkeudstyr

Foruden opførelse af en ny stald valgte Niels Sørensen og Torben Strandhave at investere i en malkekarrusel af sildebenstypen med 32 pladser, mælkemåler og transponderstyret kraftfodertildeling. En investering, som har sparet arbejdstid. Den daglige malketid er på seks timer med malkning to gange om dagen.

Tidsbesparelsen har været en vigtig parameter for at investere i udstyret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har fået en længere malketid samlet set, men malketiden pr. ko er blevet kortere, vurderer Niels Sørensen.

En malkekarrusel er en betydelig investering på omkring halvanden millioner kroner. Torben Strandhave og Niels Sørensen afsøgte markedet. De fandt frem til fire firmaer, der leverede karruseller og indhentede tilbud fra de to.

- Et godt råd er, at man skal holde sig til det mærke, man har brugt før, og som man er tilfreds med. Kun hvis der er en stor prisforskel, skal man vælge et andet mærke, siger Torben Strandhave.

Torben Strandhave har tidligere haft malkeudstyr fra Strangko, og gode erfaringer med produkterne herfra, gjorde udslaget, da de to stod over for at investere i en malkekarrusel.

- Priserne var ens fra de to firmaer, men vedligeholdelsesudgifterne var 30.000 kroner for Strangko-anlægget mod det dobbelte hos det andet firma, påpeger Torben Strandhave og angiver dén forskel, som udslagsgivende for købet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har ikke fået papir på, at Strangkos vedligeholdelsesudgifter er lave. Vi har ingen erfaringer med det, for det første år har vi haft garanti på anlægget, siger Torben Strandhave.

God service

Malkekarrusellen fra Strangko har snart kørt et år. Foruden en kortere malketid er der hos Torben Strandhave og Niels Sørensen udbredt tilfredshed at spore med systemet og ikke mindst servicen.

- Der har været nogle småting, som skulle rettes. Vi har for eksempel haft en vakuumpumpe, som sad fast, og det blev rettet med det samme, siger Niels Sørensen.

Samme erfaring har Torben Strandhave, der gennem mange år har erfaring med udstyr fra Strangko.

- I starten kendte vi ikke karrusellen så godt og måtte nogle gange ringe klokken fem om morgenen for at få nogle ting rettet. Siden da har vi kunnet klare nogle af fejlene gennem telefonen, fortæller Torben Strandhave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Genindvendingsanlæg

I det tilstødende lokale til malkekarrusellen står foruden mælketankene et genindvendingsanlæg, som Torben Strandhave og Niels Sørensen også har indkøbt i forbindelse med omvæltningerne på gården sidste år.

Som reglerne er i dag skal kemikalierne og vaskevandet i forbindelse med rengøring af malke- og køleanlæg i gylletanken, men med et genindvendingsanlæg kan man slippe for at lede så meget vand ud.

- Vi har i forvejen nok gylle, men med genindvendingsanlægget kan vi nøjes med at lede en tredjedel af rengøringsvandet ud, siger Torben Strandhave, der nu vil koncentrere sig om avlsarbejdet og foderplanen for at få mælkeydelsen yderligere op.

Foderplan for I/S Trindkærgaard