Abonnementsartikel

I klassen for vendplove opnåede Søren Korsgaard en VM-bronzemedalje i pløjning af grøndjord og sluttede sammenlagt på en fornem femteplads

Dansk pløjesport har de seneste år gjort sig godt gældende internationalt. Ove Gedsø opnåede bronzemedalje ved sidste års VM i Schweiz og Henry Thegen fik guldmedaljer i både år 2000 og 2001.

Forventningerne var derfor i top før de to danske pløjere, Flemming Thorsager, Give, og Søren Korsgaard, Holstebro, begav sig ud på den lange flyvetyr til Canada for at deltage i det 50. verdensmesterskab i pløjning, som blev afviklet i byen Gelph i det østlige Canada.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at være bedst muligt forberedt på opgaven havde de danske pløjere valgt at sende deres Kverneland plove samt Case og Ford traktorer den lange vej til Canada.

I en lille uge forud for selve konkurrencen trænede de to danskere sammen med de øvrige 47 pløjere på den canadiske muld. Bortset fra kraftig varme og høj luftfugtighed var forholdene nærmest perfekte.

I en klasse for sig

Konkurrencen for vendplove blev vundet af englænderen James Witty mens en belgier opnåede andenpladsen. Efter en meget flot indsats sluttede den danske deputant Søren Korsgaard på en samlet femteplads. Forinden nåede han dog at vinde en bronzemedalje i konkurrencen på grønjord.

- Det gik over al forventning og jeg er ovenud tilfreds. Grønjordspløjningen forløb stort set efter bogen, og jeg har sjældent pløjet bedre.

- I stubjorden havde jeg problemer med flere store sten. Den ene var endog så stor, at jeg stødte på den samme sten i to træk. Problemet med stenene bevirkede, at jeg blev fire minutter for sent færdig, og det kostede 10 strafpoint. Havde jeg ikke mistet dem, havde jeg opnået en samlet fjerdeplads, siger Søren Korsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Afstanden op til andenpladsen var sådan set også overskuelig, men på førstepladsen var James Witty nærmest i særklasse. Han fik 385 point og var mere end 65 point foran nummer to og 86,5 point foran mig. Hans pløjning så fantastisk godt ud, og der skal mange timers øvelse til for at komme op på det niveau, siger Søren anerkendende.

Opfølgningen kan være svær

Mange solister inden for musikbranchen har oplevet, at det er vanskeligt at følge op på en succesrig debutplade.

Det måtte den danske deltager i standardklassen, Flemming Thorsager, Give, også sande, Efter en flot debut ved VM i Schweiz sidste år, sluttede han på en samlet 19. plads ud af de 33 deltagere i standardklassen.

Vinder af standardklassen blev David Wright, Nordirland, og med waliseren Evan Watkin på andenpladsen. De to næste pladser var nordiske, mens Bengt Andersson, Sverige, opnåede en tredjeplads,Harald Huser, Norge, fik en fjerdeplads og Jarmo Itälehto endte på en femteplads.

Fra EM med æren i behold

I sidste uge deltog Troels Detlefsen, Fyn, og Niels Bredjær, Haderslev, i det 20. europamesterskab for vendeplove.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stævnet blev afholdt nær byen Weimar i det centrale Tyskland. I stævnet deltog 28 pløjere fra 15 forskellige lande.

Stævnet blev afholdt på arealer, der tilhører Neumark Production Cooperative. Driften omfatter 4.000 hektar jord, hvor der foruden grovfoder til gårdens 3.000 malkekøer produceres hvede, maltbyg, sukkerroer, raps og ærter.

I alt 80 personer er beskæftiget i landbruget og den tilhørende administration. Selve pløjekonkurrencen blev afholdt på en 60 hektar stor mark, hvor der også var plads til en stor maskindemonstration og udstilling.

Lige som VM-pløjerne medbragte de to EM-pløjere også deres eget materiel. Begge kører med tofurede Kverneland plove og henholdsvis Fiat og Massey Ferguson traktorer.

To dage forud for konkurrencen trænede pløjerne i den hårde og tørre tyske muld. Specielt gav nogle meget hårde sprøjtespor de fleste pløjere store problemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den tredobbelte verdensmester og nu dobbelte europamester John Hill, England vandt konkurrencen. Han blev dog fulgt helt til dørs af franskmanden Yves Thievon, som præsterede den bedste pløjning, men måtte se sig henvist til andenpladsen på grund af en kørefejl, hvor han fik lavet et hjulspor for meget i det pløjede felt.

Troels Detlefsen sluttede på en flot syvende plads og Niels Bredkær på en 24. plads.