Abonnementsartikel

Programkomitéen for Ernærings- og Levnedsmiddelforskning (FELFO) giver støtte til nye netværk, der skal bidrage til sunde og sikre fødevarer til forbrugerne.

Programkomitéen for Ernærings- og Levnedsmiddelforskning (FELFO) har netop givet 2,5 millioner kroner til fem nye tværfaglige netværk.

Netværkene skal styrke det tværfaglige samarbejde inden for fødevareforskningen og være med til at skabe og formidle ny viden om emner som sund kost, bakterier, biologisk bekæmpelse af skadedyr og forbrugeradfærd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fem nye netværk arbejder på tværs af fag, institutioner og landegrænser, og skal bidrage til at dansk fødevareforskning fastholder og udbygger sin nuværende stærke internationale position.

Vigtig formidling

Derudover skal netværkene styrke koordineringen af fødevareforskningen og sikre en bedre formidling af nye forskningsresultater. Støtten fra FELFO gør det således muligt for forskerne at afholde seminarer og konferencer, udsende nyhedsbreve og oprette hjemmesider, som henvender sig til forskere, erhvervsliv og myndigheder.

Dansk fødevareforskning har i de seneste 10 år opbygget en stærk position, skriver Forskningsstyrelsen. Der forskes i dag i hele fødevarekæden, fra råvarer, forarbejdning, forbruger- og markedsanalyser til bæredygtighed, miljø og sundhed og fødevaresikkerhed.

Fødevareforskning involverer derfor mange fag og kræver ofte et tæt parløb mellem forskere fra universiteter, sektorforskningen og private fødevarevirksomheder.

Danmark i førertrøjen

- Inden for fødevareforskningen sker de forskningsmæssige nybrud ofte på grænsen mellem fag og aktører. Men skal vi få det fulde udbytte i form af sunde og sikre fødevarer, forudsætter det et tæt samarbejde mellem forskere, erhvervsliv og det øvrige samfund, siger formanden for FELFO-programkomitéen, Greta Jakobsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De nye stærke netværk skal være med til at sikre, at vi bliver i stand til at imødekomme fremtidens krav til fødevareforskningen. Derudover får forskerne mulighed for at udbygge deres internationale kontakter. Det er afgørende, at dansk fødevareforskning er forberedt til en øget satsning, hvis Danmark fortsat skal have førertrøjen på, konstaterer Greta Jakobsen.

Ny viden om den daglige kost

I netværket Den omvendte kostpyramide vil forskerne undersøge, hvilke holdepunkter der er for at anbefale, at kosten bør have et højt indhold af umættet fedt fra for eksempel planteolier og et lavere indhold af kulhydrater fra for eksempel hvedebrød, ris og kartofler. Anbefalinger, der især er fremført af amerikanske forskere.

Forskningsstyrelsen forventer, at samarbejdet får stor betydning for de gældende anbefalinger af, hvordan vores daglige kost bør sammensættes.

I et andet netværk Tværfaglig indsats om fødevarebårne patogene mikroorganismer vil forskerne se på, hvorfor der i de seneste årtier er sket en stigning i antallet af infektioner forårsaget af bakterier som for eksempel salmonella, campylobacter og listeria i levnedsmidler. Desuden vil man undersøge hvordan man kommer problemerne til livs.

I et tredje netværk, Center for Biologisk Bekæmpelse, fokuserer forskerne på mulighederne for i højere grad at bruge biologisk bekæmpelse som for eksempel snyltehvepse i væksthuse i stedet for sprøjtemidler i fødevareproduktionen.