Abonnementsartikel

Unitron Scandinavia satser på at blive markedsledende på markedet for drægtighedsscannere efter lancering af Vetscan, som selskabet har været med til at udvikle

Ambitionerne fejler ikke noget hos Unitron Scandinavia A/S i Tørring, efter at man nu står klar til at gå ind på markedet med en ny drægtighedsscanner, som firmaet har fået udviklet i Canada.

Måleren bærer navnet Vetscan og vil blive præsenteret på Agromek 2004.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vetscan er bygget på baggrund af de erfaringer, vi har gjort os de seneste syv-otte år med drægtighedsscannere. Den vil komme til at udkonkurrere hele markedet, vurderer Ib Amstrup.

Mange nye features

Den nyudviklede drægtighedsscanner er først og fremmest kendetegnet ved en 5,6 tommer tft-skærm, som også anvendes i nyere bærbare computere. Skærmen er ikke lysfølsom og giver et klart billede, selv om man står i en stald med meget lys.

Skærmens opbygning giver samtidig skarpe billeder, og det har en afgørende betydning, når man skal afgøre, om en so er drægtig eller ej.

- Billedet på skærmen kan forstørres 200 gange, og derfor kan den måle, om soen er drægtig allerede på 17. dagen, siger Ib Amstrup.

Finn Christensen, der er Unitrons KS-rådgiver, har i løbet af den første uge, firmaet har haft produktet, fået afprøvet drægtighedsscanneren. Og han er glad for modellen, der vil komme til at erstatte tidligere modeller som TM 18 og US 45-drægtighedsscannere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den er mindre og lettere at arbejde med. Der er kun få knapper på måleren, og der er ikke noget med nogle skrueknapper, som man kan komme til at slå i stykker, når man går med apparatet i stalden, påpeger Finn Christensen.

Tidsbesparelse

Han påpeger, at der for mange landmænd vil være en betydelig tidsbesparelse ved at anvende Vetscan.

- Fordi skærmen er så klar, kan man langt hurtigere se, om soen er drægtig eller ej, siger Finn Christensen.

Han fortæller, at en erfaren bruger skal bruge omkring 15 minutter på at scanne 65 søer med den nye scanner.

Stor interesse

I sidste uge havde Finn Christensen den nye måler med ved en seance i Aalborg, hvor en række rådgivere var samlet. Begejstringen for Vetscan var udpræget, beretter Finn Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der var en rådgiver, der sagde til mig, efter at han havde prøvet vores drægtighedsscanner, at han sådan set var klar til at gå ud og scanne med den med det samme. De var virkelig begejstrede for måleren, fortæller Finn Christensen.

Lav vægt

Vetscan er ifølge Unitron den letteste drægtighedsscanner med skærm på markedet. Vægten er holdt nede på omkring et kilo, og man slipper samtidig for at have et batteri hængende i bukselommen, mens man scanner.

På Vetscan er batteriet, der kan klare to timers brug, indbygget under måleren, men der er mulighed for at tilkoble et eksternt batteri, så den samlede driftstid er fem timer pr. opladning.

Vetscan er også gjort kompatibel med computere og er i stand til at overføre data til en pc. Den indbyggede hukommelse kan lagre stillbilleder, som eventuelt kan bruges til at registrere hver enkelt so, og man har ligeledes mulighed for at optage videosekvenser op til 30 sekunder. Det er en egenskab, man hos Unitron mener kan have interesse for landbrugsskolerne.

Vetscan kan i lighed med andre scannere også måle spæklaget, men brugeren slipper for at bekoste en ekstra sonde, som det normalt er nødvendigt at investere mange tusinde kroner i.: