Abonnementsartikel

Landmændene har i 2003 udlagt flere arealer til frøproduktion end sidste år

I 2002 faldt produktionen af frø markant i Danmark. Det fremgår af en opgørelse over støtteordningen til markfrø, som viser at Direktoratet for FødevareErhverv har udbetalt mindre i frøstøtte i 2002 end i 2001.

Men hvis blot udbytterne i 2003 ligger omkring middel regner Direktoratet for FødevareErhverv med, at frøhøsten i 2003 kommer på højde med niveauet i 2001 efter et dyk i 2002.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmændene har fået i alt 175 mio. kroner i frøstøtte i forbindelse med høsten i 2002, hvilket svarer til en nedgang på 27 procent, oplyser direktoratet.

Danmark er EUs største producent af græsfrø med over 40 pct. Af den samlede produktion.

- Det skal ses i lyset af gunstige klimatiske forhold for frøproduktion og dansk landbrugs ekspertise på dette område, meddeler Direktoratet for FødevareErhverv.

Over 90 procent af produktionen af græs og kløverfrø eksporteres. De vigtigste eksportlande er Tyskland, Frankrig, England og Holland.

Frøene bliver brugt til at etablere græsafgrøder, der kan bruges som foder i landbruget. Desuden bliver frøene brugt til plantedække på brakmarker, til græsplæner, lufthavne og golfbaner med videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU støtter produktion af frø af græs, kløver og visse andre afgrøder, der skal bruges til udsæd.

Der er omkring 6.000 frøavlere her i landet med at samlet frøareal som varierer mellem 70.000 og 90.000 hektar afhængig af prisforholdene på verdensmarkedet.