Abonnementsartikel

Franske Grégoire Besson præsenterede for nylig den helt nye Discopak, som er en moderne, kompakt tallerkenharve med to rækker parallelle tallerkner

Flex Trading A/S, som er importør af redskaberne fra den franske producent Grégoire Besson, har netop afsluttet en landsdækkende turné, hvor firmaet kunne præsentere ikke mindre end tre produktnyheder inden for jordbearbejdning.

Foruden Discopak var det redskabet Combimax, som kan anvendes dels som traditionel stubharve med brede vingeskær og dels som undergrundsløsner med smalle tænder. Tredje redskab var ploven Varilibre, som adskiller sig fra alle øvrige plove på markedet, ved at de enkelte plovlegemer arbejder fuldstændig frit i forhold til hinanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Affjedrede tallerkner

Tallerkenharven Discopak er opbygget over en meget kraftig hovedramme og leveres i fire størrelser fra 3,30 til 6,30 meter. Samtlige modeller er bugserede og med en transportbredde på 2,50 meter. Under arbejdet styres arbejdsdybden af en kombineret bære- og pakkevalse.

- For at opnå en nøjagtig dybdegang og den bedste opblanding af materialet, er tallerknerne lagt en lille smule ned og monteret skråt i forhold til kørselsretning.

- Tallerknerne er monteret parvist og affjedret med spiralfjedre. Efter hver række tallerkner er der monteret en strigle, som udjævner eventuelle volde og fordeler halm og stubrester.

- Kombinationen af en vægt på over et tons pr. meter arbejdsbredde og den måde, som tallerknerne angriber jorden på, sikrer, at redskabet holder en utrolig konstant arbejdsdybde, uanset om bearbejdningsdybden er fem eller ti centimeter, forklarer Per Søby, Flex Trading A/S.

To i én

Redskabet Combimax har været markedsført i Frankrig i over 15 år og er som sådan ikke noget nyt redskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Grunden til, at vi tager Combimax på programmet nu, er fokuseringen på reduceret jordbearbejdning. Lige som der ved pløjning bliver en bearbejdningssål i furebunden, bliver der også ved reduceret jordbearbejdning en bearbejdningssål i den dybde, som stubharven arbejder.

- Med Combimax monteret med brede vingeskær kan landmanden udfører den normale stubbearbejdning i 5 - 10 centimeters dybde. Ønsker han at løsne de dybereliggende jordlag, kan vingeskærene afmonteres på ganske få minutter, og Combimax er pludselig en undergrundsløsner som kan arbejde i 35 - 40 centimeters dybde, siger Per Søby.

Som efterredskab er Combimax udstyret med dels en stjernevalse og dels med en rørpakkevalse.

Den selvstyrende plov

Normalt arbejder samtlige landsider på en plov sammen om at holde ploven stabil, og pløjningen påvirkes derfor ikke af, at en enkelt underplov mister landsidestøtten et kort øjeblik.

Den solidaritet blandt underplove findes ikke på den nye Varilibre fra Grégoire Besson. Her har hver underplov nok i sig selv, og landsiden på den enkelte underplov har kun ansvaret for stabiliteten på den muldplade, som den er monteret sammen med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Princippet er fuldstændig nyt og indebærer flere fordele. For det første er ploven langt letter at indstille end traditionelle plove, og der er ingen risiko for, at den kommer til at køre skævt efter traktoren. For det andet er ploven lettere at trække, og optimale træklinier medfører at slitagen på muldplader og landsider er reduceret til et minimum, forklarer Per Søby.

Kørsel med store bugserede plove kræver normalt, at traktoren udstyres med frontvægt af en anseelig størrelse for at traktorens forhjulstræk kan udnyttes optimalt. På den viste Varielibre præsenterede Grégoire Besson for første gang et system, som giver vægtoverføring til traktorens forhjul. Systemet fungerer, ved at en hydraulisk cylinder i plovens træk nærmest presser forenden af traktoren nedad.

- Vi har testet systemet under ekstreme forhold og har registeret et mærkbart fald i hjulslippet. Samtidig blev det lettere at holde en konstant pløjedybde på forreste fure, idet plov og traktor opfører sig som en enhed og ikke reagerer så kraftig på ujævnheder i marken og bevægelser fra eksempelvis traktorens affjedrede foraksel, fortæller Per Søby.

Varielibre leveres fra fem til ni furer og med variabel furebredde fra 12 til 20 tommer.