Hvis det er en hemmelighed, er den i al fald offentlig fra nu af. For brødrene Jørn og Knud Ringberg Sørensen er glade for at prøve noget nyt udi teknikkens verden.

Det gælder med hensyn til malketeknik, maskiner og meget andet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt det nye, de har prøvet, er at købe to JF staldgødningsspredere MTS 12000, som endnu dampede i lakken, da de i april 2002 kom til Balslev på Vestfyn.

- Vi er meget glade for de to spredere, som efter vores opfattelse har en bedre kapacitet end konkurrenterne, uden at vi kan bevise det med målinger, siger Knud Ringberg Sørensen.

Han fortæller videre, at spredebilledet også er godt, og at et affjedret træk har mange fordele frem for et almindeligt, stift træk.

- Traktorføreren flyver ikke rundt i førerhuset, når vi læsser en ordentlig klump dybstrøelse ned i et hug. På vejen er det også en fordel, mener Knud Ringberg Sørensen.

Solid konstruktion

JF MTS 12000 rummer 12 kubikmeter og har en egenvægt på 4,2 tons. Totalvægten med læs er angivet til 12,5 tons, og kravet til traktoren er ifølge JF en motorydelse på mindst 120 hestekræfter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores erfaring er dog, at en traktor på 200 hestekræfter er nødvendig, hvis man skal køre direkte ud fra en dybstrøelsesmåtte. Ellers kan man ikke udnytte sprederes kapacitet 100 procent, siger Knud Ringberg Sørensen.

PTO-udtaget skal køre med 1.000 omdr./min., og hvis der vælges en model med hydraulisk bagklap, er det nødvendigt med et dobbeltvirkende olieudtag.

Længden på vognen er maks. 8,03 meter, største højde er 2,80 meter og læssehøjden er 2,06 meter. Med 18.4-34 dækmontering er bredden 2,50 meter og med 620/75 R34 dæk er bredden oppe på 2,95 meter.

Laddet måler 5,22 gange 1,50 meter, og gennemgangshøjden ved de lodrette spredevalser er 1,60 meter.

I konstruktionen har JF lagt vægt på enkelthed i kombination med robusthed, så udgifterne til vedligeholdelse er lave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes, det er en solid konstruktion. Og jeg er meget imponeret over den maling, der er anvendt. Den kan bare holde til jobbet, siger Knud Ringberg Sørensen.

Har selv malkekøer

Jørgen og Knud Ringberg Sørensen driver et I/S sammen med deres far, og siden 1995 har de for alvor haft fart på deres fælles maskinstation.

Blandt andet sørger de for fuldfoder til 1.400 køer hver dag, og med en JF VM27 fuldfodervogn udfodres der i gennemsnit 55 tons hver dag.

- På de 17 måneder, vi har haft vognen, er det blevet til 4.100 blandinger. Men man kan næsten ikke se på malingen, at den er brugt, siger Knud Ringberg Sørensen.

Hjemme har familien selv 90 jerseykøer, som bliver malket med to Galaxy-robotter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har haft robotterne siden 10. februar i år, og ydelsen er steget med 15 procent, hvor vi forventede at få et fald.

- Desuden har vi fået meget større frihed til at passe besætningen, når det passer os, siger Knud Ringberg Sørensen.

Alarmer fra robotterne er heller ikke det, der generer brødrene eller deres far eller en af de i alt seks ansatte.

- Vi har højst to til fire alarmer pr. måned, og man skal blot sørge for at holde robotterne ved lige, så er det meget sjældent, de udløser en alarm, siger Knud Ringberg Sørensen.