Abonnementsartikel

Kraftige stigninger i de tyske svinepriser får Danish Crown til at hæve noteringen markant - flere stigninger på vej

Danish Crown har med virkning fra den kommende uge hævet noteringen med 50 øre pr. kg svin, og flere prisstigninger kan være på vej i den kommende tid. Det oplyser slagteriet i en ekstraordinær pressemeddelelse udsendt timer før den normale udmelding om næste uges svinenotering.

Slagteriet skriver som begrundelse for den markante stigning:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Baggrunden herfor er, at den kraftige stigning i de tyske svinepriser, som vi har oplevet gennem de senere uger, og som har baggrund i lave tilførsler, nu slår mærkbart igennem også på kødpriserne i Tyskland, og prisstigningerne herfra breder sig hastigt ud til resten af Europa.

- Det indebærer, at der i den tyske slagteribranche nu er bedre balance mellem de indtil nu stærkt tabsgivende priser på slagtesvin og produktpriserne.

50 øre frem

Danish Crown oplyser, at dets priser i afsætningsleddet er i hastig stigning, og stigningerne realiseres løbende på markedet via dagspriser eller i takt med fornyelse af slagteriets kontrakter.

- Udviklingen har derfor gjort det muligt at øge noteringen for næste uge med 50 øre, og prisudviklingen er så markant, så det vil være realistisk at forvente yderligere stigning indenfor kort tid, skriver slagteriet.

Danish Crown oplyser, at man i takt med stigende priser i Europa har flyttet betydelige mængder svinekød fra tredjelandsafsætningen til salg i Europa - herunder i Tyskland. Dette tiltag har medvirket til den positive noteringsudvikling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erkender uacceptabel noteringsforskel

Danish Crown fortæller, at det tyske marked for slagtesvin fortsat betragtes som overophedet.

- Det må imidlertid forventes, at denne situation ændres i løbet af nogle uger, når de forsinkede tilførsler af svin (på grund af varmen) indfinder sig, og udbuddet til de tyske slagterier derfor øges.

- Hvornår udviklingen vender, er det ikke muligt at forudsige præcist, men det må forventes, at følgevirkningen vil være en normalisering af det europæiske svinekødsmarked, og dermed også en mindre afstand mellem de europæiske og oversøiske svinekødpriser, skriver Danish Crown.

Hos det danske storslagteri er der klare forventninger om, at markedsudviklingen og Danish Crowns egne tiltag vil betyde, at man i den kommende periode vil se en gradvis reduktion af den noteringsforskel mellem Danmark og Tyskland, som i de senere uger med Danish Crowns egne ord "har nået et uacceptabelt niveau".