Når Danmark skal træffe beslutning om, hvilken model for udbetaling af EU-støtte man i fremtiden vil have, ønsker Kødbranchens Fællesråd, at man vælger den såkaldte regionale model med fortsat mulighed for at bevare op til 75 procent af den nuværende handyrpræmie.

Det fastslog formanden for Kødbranchens Fællesråd, gårdejer Lennart Korsgaard Nielsen, fredag på det årlige repræsentantskabsmøde i København.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EUs landbrugsreform giver mulighed for at vælge mellem fire udbetalingsformer af EU-midlerne, som alternativ til en fuld afkobling af støtten:

Klar anbefaling

- Vurderinger viser, at produktionsfaldet bliver mindst med handyrpræmiemodellen - ikke mindst efter at der ikke længere er et arealkrav her. Der er udsigt til udbetaling af størst samlet støtte til oksekødsektoren med denne model, og det vil ikke mindst medføre den bedste - og etisk rigtigste - udnyttelse af det biologiske materiale herhjemme, som tyrekalvene fra malkeracerne repræsenterer.

- Min anbefaling er derfor klart på kødsektorens vegne, at modellen med 75 procent handyrpræmie bør vælges, sagde Lennart Korsgaard Nielsen.

Han understregede, at et valg af denne model vil give kødproduktionen en værditilvækst, som ellers ikke ville være mulig, og som både kvægbruget og samfundet fremadrettet vil have gevinst af.

Lennart Korsgaard Nielsen anbefalede desuden, at afkoblingen på oksekødsområdet tidligst kommer til at ske fra 1. januar 2006, så alle aktører gives en fair chance for at være på plads.