Abonnementsartikel

Horsch har udviklet en såmaskine, der både kan anvendes til reduceret jordbearbejdning og pløjet jord

Selv om man som planteavler helst vil nøjes med reduceret jordbearbejdning, kan det blive nødvendigt at anvende ploven i sædskifter. Er det tilfældet, skal såmaskinen helst også kunne anvendes i pløjet jord.

Horsch har udviklet en helt ny såmaskine, som kan indfri ønsket om at så i stub, harvet eller pløjet jord. Navnet er Pronto og i Danmark har der i efteråret i år kørt en af dem, som har modelbetegnelsen 4 DC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil sige, at det er en maskine med en arbejdsbredde på fire meter, og afstanden mellem de dobbelte skiveskær er 15 cm. Horsch tilbyder også Pronto med arbejdsbredde på tre eller seks meter. Men uanset arbejdsbredde er transportbredden tre meter.

Udsædsmængden kan reguleres fra 1,5 til 500 kg pr. hektar, og dermed kan Pronto så alle typer afgrøder. Udmadningen af såsæden sker med en udmadningsvalse, som Horsch selv har udviklet. Den giver en mere præcis udsædsmængde end tidligere anvendte systemer.

Bearbejder selv jorden

Forrest er to rækker tallerkener, der bearbejder jorden til et såbed. Herefter kommer en række gummihjul til at pakke jorden, og næste trin er såningen, som sker i en valgt dybde.

De dobbelte såskiver kan arbejde med et tryk på op til 80 kg, og det er nok til at sikre den valgte dybde under normale forhold.

For at sikre en korrekt placering af udsæden i bunden af sårillen er der mellem de to såskiver placeret en gummifinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter såningen kommer trykhjul, som klemmer jord ned i sårillen. Sidst kommer en efterharve, som kan justeres efter behov.

Såaggregaterne er individuelt ophængt i gummi, så de kan give sig både op og ned. Det betyder, at de kan undvige sten, og samtidig kan de gå ned i fordybninger i marken. Disse må dog ikke være meget over 15 cm, idet trykket så går af skæret.

Såtanken rummer 2.800 kg, og hele maskiner vejer 4.200 kg uden såsæd. Der er derfor også tale om en bugseret maskine.

Arbejdshastigheden er angivet til at være mellem 10 og 20 km/time – og Pronto kræver en traktor med mindst 150 hestekræfter.65530-1