Abonnementsartikel

Grindsted Landbrugsskole laver nyt undervisningsmateriale, som andre landbrugsskoler snart kan få glæde af

Det startede som et eksperiment på Grindsted Landbrugsskole med at lave et nyt undervisningsmateriale, hvor eleverne selv kan se, at de har flyttet sig og lært noget.

- Paratviden er ikke i sig selv en kvalitet, men det giver selvsikkerhed, at der er nogle ting, som man bare ved og ikke behøver rende rundt efter en bog for at finde ud af, siger planteavlslærer Anne Eriksen, Grindsted Landbrugsskole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ideen, der hedder Mark-Test, er så god, at Landskontoret for Uddannelse nu støtter projektet, så undervisningsmaterialet også kan komme andre landbrugsskoler til nytte.

Paratviden hjælper

Et af de vigtigste formål med det første skoleophold på Grindsted Landbrugsskole er, at eleverne lærer så meget grundviden, at de kan følge med i en almindelig faglig snak, når de kommer ud i praktikken.

For at sikre, at eleverne lærer det de skal og også selv ved, at de magter stoffet, eksperimenterede lærerne med en moderne form for udenadslære.

Eleverne skulle dog ikke fremsige lange faglige remser, men i stedet træne forskellige begreber gentagne gange. Det foregår ved hjælp af fotos, figurer og andre materialer samt stribevis af spørgsmål til de vigtigste emner, som eleverne arbejder med.

- Det er ikke mindst vores billede-materiale, der har givet bonus for eleverne, siger planteavlslærer Anne Eriksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når eleverne har set 20 forskellige billeder af hvedeplanter, er der efterhånden ikke så meget, der kan snyde dem, forklarer hun.

Materialet motiverer

Det nye undervisningsmateriale viste sig også at tilskynde eleverne til at lære mere end de skal på skoleopholdet, der kun varer to måneder.

- For eksempel dyrkes der ikke så meget hør i Danmark, men det er en smuk plante, eleverne kender i forvejen frøene, og pludselig bliver det spændende at vide mere end det absolut nødvendige for at klare sig igennem, siger Anne Eriksen.

- For virkelig at gå tilbage til den sorte skole, tester vi ved en prøve uden hjælpemidler, om eleverne har lært stoffet udenad. Det går der selvfølgelig konkurrence i, og det er i sig selv en glimrende motivationsfaktor for de fleste, siger hun.

Materialet offentliggøres

Det nye undervisningsmateriale fra Grindsted Landbrugsskole bliver nu trykt, så andre skoler kan bruge det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landskontoret for Uddannelse er positivt stemt og med dets hjælp kan vi i 2004 præsentere kvalitet-fotoplancher af afgrøder og plantedele, gode figurer over planters udvikling samt et idékatalog med masser af spørgsmål og forslag til brug af materialet, fortæller Anne Eriksen.