Abonnementsartikel

I EUs nye landbrugspolitik skal direkte tilskud til mælkeproducenterne give lavere mælkepriser, men Arla regner ikke med at sænke priserne over for forbrugerne

Måske får de hjemlige forbrugere ikke glæde af det prisfald på mælk, der indgår i reformen af EUs landbrugspolitik, skriver Økonomisk Ugebrev.

Ifølge planen vil mælkeproducenterne fra og med 2004 modtage store direkte tilskud, mens mælkeprisen til gengæld skal nedtrappes med 20 procent frem til 2007.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men Arla har ikke planer om at sænke de priser, som forbrugerne betaler for mælk, smør og ost.

- Det vil ikke presse prisen i nedadgående retning, at vi giver en lavere pris til vores andelshavere. Det er ikke sådan, tingene fungerer i et andelsforetagende, siger Arlas pressechef Louis Honoré til Økonomisk Ugebrev.

- Vi skal sørge for at få den højst mulige mælkepris overhovedet, som vi kan dele ud til andelshaverne, siger han.

Konkurrencestyrelsen parat til sag

Konkurrencestyrelsen er absolut ikke begrejstret over, at Arla ikke vil lade forbrugerne få glæde af de faldende priser.

- Hvis der kommer et prisfald fra EU, må det slå igennem herhjemme på tilsvarende vis. Når vi ser på butikspriserne i dag, kan vi se, at de ligger på niveau med det, der gælder i de omkringliggende lande. Sådan skal det også være fremover, siger kontorchef Hans Kirkegaard, Konkurrencestyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der vil ikke blive tale om en lodret prisregulering, men vi er parate til at tage en sag mod Arla, hvis der kommer et misforhold mellem priserne i Danmark og udlandet, tilføjer han.

Arlas pressechef, Louis Honoré, oplyser, at Arla er parat til at indgå i dialog med konkurrencestyrelsen, hvis den henvender sig. Samtidig siger han, at pres fra andre mejerier kan tvinge Arla til at sælge produkterne billigere.