Abonnementsartikel

Danske svineproducenter må indstille sig på, at restbetalingen ikke bliver på niveau med de senere år

Svineåret 2002/2003, der udløb 1. oktober, vil for danske svineproducenter stå som et rædselsfuldt år og et de værste nogensinde.

Svinenoteringen er igen kommet i mediernes søgelys, da noteringen for et par måneder siden begyndte at dykke til niveauer, hvor det er svært for selv supereffektive landmænd at tjene penge på produktion af svin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I ugerne 23-24 og igen i ugerne 32-34 har noteringen været 7,20 kroner, og selv om priserne blev løftet op mod slutningen af svineåret hjulpet af en stor tysk efterspørgsel, er det igen det dystre billede, der har taget over og tegner udviklingen af svinenoteringen.

8,40 kroner, som var det foreløbige højdepunkt for noteringen gennem længere tid, er ved begyndelsen af det nye svineår 2003/2004 igen faldet – nu til niveauet 8,10 kroner.

Fremgang mod jul

Hvilken vej, noteringen vil bevæge sig, afhænger naturligvis af markedsforholdene, men skal man tro udtalelser fra Danish Crowns administrerende direktør, Kjeld Johannesen, ved konferencen ”Udsigt til fremgang?” 1. oktober arrangeret af Nordvestsjællands Landboforening, er der udsigt til en lille fremgang i noteringen frem til jul.

Det er dog en stakket frist, for Kjeld Johannesen sagde ved samme lejlighed, at der efter jul er udsigt til nye fald i noteringen.

Men de vil dog angiveligt blive efterfulgt af nye stigninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lavere restbetaling

En ting står dog fast. Julegaverne hos svineproducenterne vil antage mindre størrelser i år, for den vigtige restbetaling, som om kort tid vil blive annonceret af Danish Crown og TiCan, bliver formentlig ikke af samme størrelse som tidligere år.

Det bekræfter Ove Thejls, administrerende direktør i TiCan, som de to seneste år har givet henholdsvis 1,20 øre og 95 øre i restbetaling for slagtesvin og dermed distanceret sig kraftigt fra Danish Crown.

- Jeg har i hvert fald dæmpet forventningerne en lille smule hos vores andelshavere, som gennem længere tid har været lidt forkælede med hensyn til restbetaling, hvor vi har ligget væsentligt foran Danish Crown.

- Men med de lave svinepriser, vi har set i år, må vi erkende, at det går ud over restbetalingen. Derfor har jeg signaleret til andelshaverne, at de ikke skal forvente et niveau for restbetaling i stil med de tidligere år, siger Ove Thejls.

Bliver der tale om fald på 20-30 øre?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan jeg ikke komme nærmere ind på, men den ligger i hvert fald lavere end de seneste par år, siger Ove Thejls.

Hos Danish Crown oplyser informationschef Gudrun Andreasen, at man endnu ikke har fastlagt niveauet for restbetalingen.

- Vi melder det ud 18. november, siger Gudrun Andreasen.

I 2002 fik andelshaverne 70 øre for slagtesvin og 50 øre for søer. Tilsvarende var restbetalingen i 2001 henholdsvis 90 og 50 øre.

TiCan har i perioden udbetalt det samme i restbetaling for søerne.