Abonnementsartikel

Prisen kan blive mindre fald i ejendomsskat end foreslået

Dansk Folkeparti kaster en redningskrans ud til vikarordningen på ca. 32 mio. kr., mens partiet er rede til at lade støtten på 95 mio. kr. til konsulentordningen fare.

Venstres landbrugsordfører siger derimod nej til at videreføre vikarordningen, som indgår i finansieringen af lavere skat på produktionsjord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med sammenkædningen mellem grundskyld og landmandsvikarer sætter regeringen landmand op mod landmand, konstaterer finansordfører Kristian Thulesen Dahl (DF) og landbrugsordfører Christian H. Hansen (DF).

I valget mellem store korndyrkende jorddrotter og små kvægbrugere vælger Dansk Folkeparti at komme sidstnævnte til undsætning ved at kræve, at vikarordningen fortsætter, og ejendomsskatterne tilsvarende nedsættes mindre.

- Vi er særlig ømme over for vikarordningen, for den er skræddersyet til bønder, der går alene på gården og skal være der morgen og aften og også juleaften, siger Kr. Thulesen Dahl.

- Sidste år reddede vi pengene til vikarordningen, og det gør vi også en indsats for i år, for det er den mest socialt drejede ordning.

- Kompensationen via jordskatterne vil slet ikke kunne løfte den økonomiske konsekvens for en landmand, der bliver syg i en måned og får en ekstraudgift på 18.000 kr., siger Chr. H. Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Torsdag mødte Dansk Landbrug/Landsudvalget for Vikarservice - formanden Torben Myrup samt Peder Nielsen, Jørgen Thomsen og Carsten Jensen - op i Folketingets fødevareudvalg for at fortælle om følgerne, hvis støtten til vikarordningen fjernes til skade for mere end 5.000 landmænd.

De fortalte om det psykiske pres, som kan true dyrevelfærden. De anførte også, at mange landmænd heller ikke kan få lov at forsikre sig, fordi de er nedslidte eller har en dårlig ryg, anførte de.

Videre er disse landmænd uden medhjælpere med til at holde liv på landet, og man kan ikke længere regne med, at naboen har tid og kræfter til at hjælpe med pasning af husdyrene.

Ikke millimeterretfærdighed

Venstres landbrugsordfører, Jens Kirk, fastholder, at vikarstøtten på fødevareminister Mariann Fischer Boels (V) budget skal ofres som første led i afviklingen af ejendomsskatter.

- Det er ikke millimeterretfærdighed, men med oppositionens udspil bliver det endnu mere rigtigt at få begyndt på at afskaffe jordskatterne, siger Jens Kirk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han henviser til, at der kan tegnes en forsikring. Oplysningerne om, at landmænd afvises på grund af helbredsrisiko er nye for Jens Kirk, så han vil undersøge sagen.

- Situationen er en anden, hvis man ikke kan få en forsikring. Jeg vil drøfte det med ministeren. Vi skal have sikret forsikringsmuligheden, så vi ikke står med et dyrevelfærdsproblem til sidst, siger Jens Kirk.

- Man glemmer, at der er skattestop. Der kommer ikke nye regninger til landbrugserhvervet, og fra næste år er der en skattelettelse, fremhæver Jens Kirk i forsvar for besparelsen.

Han indrømmer, at fjernelsen af vikarstøtten vil være et lille skub til strukturudviklingen. Men den vil fortsætte med uformindsket kraft uanset vikarordningen, mener han.

På Christiansborg ventes aftalerne om finansloven for 2004 indgået natten til tirsdag 4. november, hvilket er nogle dage tidligere end køreplanen.