Abonnementsartikel

Mælkepriserne i EU faldt med næsten fire procent fra januar til juni 2003 sammenlignet med samme periode sidste år

Faldet i mælkeprisen i første halvår af 2003 varierer mellem EU-landene, men i gennemsnit er faldet på 3,8 procent i forhold til samme periode i 2002.

Hovedårsagen til den faldende mælkepris er ifølge Dairy Industry Newsletter de vigende ostepriser i de fleste EU-lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tallene fra EU-kommissionen viser, at mælkeprisen i kalenderåret 2002 i gennemsnit faldt med fem procent på grund af lavere priser på smør og mælkepulver.

Store prisforskelle

I første halvdel af i år faldt mælkeprisen mest i Østrig, der oplevede et fald på 9,3 procent i forhold til 2002, efterfulgt af Storbritannien. Her faldt den 8,3 procent under niveauet i 2002 til trods for, at værdien af det engelske pund samtidig er faldet med 10 procent.

Mælkepriserne i de kommende medlemslande svinger voldsomt. I Letland og Litauen er mælkeprisen omkring det halve af EU-priserne, og i Polen er mælkeprisen 40 procent lavere end gennemsnittet for EU.

Omvendt er mælkeprisen på Cypern lige så høj som i Italien, der giver EUs højeste mælkepris. Producenterne i Italien modtog i første halvdel af 2003 i gennemsnit cirka 270 kroner pr. 100 kg mælk, hvor danske landmænd til sammenligning opnåede cirka 238 kroner for 100 kg mælk.