Abonnementsartikel

Rioh i Herning lancerer en selvkørende strømaskine med særligt udstyr

Virksomheden Rioh i Herning præsenterer nu en selvkørende strømaskine med nyt ekstra udstyr.

Strømaskinen er en model MS 900-minilæsser, der nu med få ændringer i grundchassiset kan påmonteres en brugt Lydersen-undervogn fra en fodervogn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- MS 900 er blevet ændret på en række områder der gør, at maskinen kan anvendes til strøning af savsmuld, snittet halm og usnittet halm, fortæller Kurt Dieckmann fra Rioh ApS.

- Førhen var spredepladen trukket af en oliemotor, der var placeret inde i beholderen lige ovenover spredepladen. Nu er oliemotoren placeret udenfor beholderen og under spredepladen, siger han.

Endelig er der fjernet en spærrebro inde i beholderen. Broen havde til formål at stoppe halmens rotation rundt i beholderen. I stedet er der i beholderens sider monteret modhager, som griber fat i halmen og derved hindrer halmen i at rotere rundt i beholderen.

Selvnivellerende spalteskraber

MS 900 kan monteres med en hydraulisk aktiveret spalteskraber, der er i stand til at følge overfladen, selv om spalterne ikke ligger helt jævnt.

Spalteskrabning giver ifølge Rioh renere køer, bedre klovsundhed og mindsker forbruget af strøelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Skraberen er monteret med en special kunststofskinne, som ikke slider på spalterne, men alligevel er så hård, at den kan skrabe rent for halm og tør møg, siger Kurt Dieckmann.

- Spaltekraberen vejer næsten 100 kg og er så solidt konstrueret, at der ikke er fare for havari selv ved hårde påkørsler, forklarer han.

Kort monteringstid

Spalteskraberen laves som et modul, der kan eftermonteres på alle Lydersen-undervogne.

- Det kræver blot, at man borer fire huller i chassiset på undervognen og tilslutter hydraulikcylinderen og hydraulikventilen til vognens bestående hydrauliksystem, forklarer Kurt Dieckmann.

Er der brug for tilsætning af kridt til strøelsen, kan man igen eftermontere en kridtbeholder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det specielle ved kridttilsætningen er, at støvudviklingen er meget begrænset. Beholderen er konstrueret sådan, at der ikke sker brodannelse. Hvis kridtet har trukket fugt op fra bund-skodet vil en sammenklumpning blive knust og doseret ud som normalt, siger han.

Ikke en blikmaskine

Den selvkørende strømaskine er ifølge Rioh produceret i specialstål, der er stærkere og mere slidstærkt end det, man traditionelt bruger. Samtidigt er godstykkelsen på stålet gjort væsentlig større.

- Det vidner egenvægten på den selvkørende MS 900 strømaskine også om. Maskinen vejer r med spalteskraber, store hjul, kridtkasse og diesel motor mere end 1000 kg, fortæller Kurt Dieckmann.