Når den nye eu-reform træder i kraft, og pengene kommer til at følge jorden og ikke afgrøderne, kan roer måske få sin renæssance i de områder, hvor majsdyrkning er mere usikker.

Det vil især være i Midt- og Nordjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vurderer planteavlskonsulent Michael Troelsgaard, Midtjysk Landboforening - Give.

- Hvis der kommer en metode til at håndtere roer på en nemmere og mindre arbejdskrævende måde, tror jeg, en del landmænd vil begynde at dyrke dem igen, siger Michael Troelsgaard.

- Førhen var det alt for arbejdskrævende at have roer, men ved for eksempel at ensilere roer bliver det mindre krævende at håndtere dem, mener planteavlskonsulenten.

- Prisen på roer skal selvfølgelig også være konkurrencedygtig.

Med hensyn til priser oplyser Michael Troelsgaard, at den totale pris pr. foderenhed ved roer er 1,05 kroner, hvis man høster 11.000 foderenheder pr. hektar. Ved majs er prisen lidt lavere, nemlig 0,75 kroner, og det er, når udbyttet er 9.000 foderenheder pr. hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er vel og mærke med de støtteordninger, der er i dag.

- Sprøjteomkostninger ved roer er lidt højere end ved majs. Vi regner med tre-fire overkørsler ved roer og to, når det er majs. Det koster cirka 2.000 kroner pr. hektar for roer, og 500 kroner at sprøjte majs, siger Michael Troelsgaard.

- Hvis det bliver tilladt at dyrke GMO-roer, vil sprøjteomkostninger formentlig falde, tilføjer han

Michael Troelsgaard oplyser, at roer også kan bruges som efterafgrøde, og har en mælkeproducent 70 procent efterafgrøde, må han have 2,3 dyreenheder pr. hektar jord mod 1,7 uden.

dmn