Abonnementsartikel

Laboratorium havde brugt forkerte beregningsmetoder

Som tidligere beskrevet her i bladet, udtog Svinerådgivning Vest i foråret 13 mineralprøver til analyse for indhold af aminosyrer.

Analyserne viste i første omgang, at alle prøver havde markant underindhold af lysin. Der blev herefter iværksat en nærmere undersøgelse af, om analysemetoden kunne være forkert. Først sent på sommeren kom der en afklaring omkring analysemetoderne, det viste sig, at Steins Laboratorium havde brugt forkerte beregningsmetoder. Efter korrektionerne lå 11 af de 13 analyser inden for det forventede indhold i forhold til garantierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter at analyserne var på plads, har vi set nærmere på de to sidste prøver. Det viser sig at være to forkerte prøver.

Den ene er et koncentrat til smågriseblanding, og den sidste har fejlagtigt været en færdigblanding. Disse prøver skal naturligvis ikke have ret højt indhold af frie aminosyrer.

Vi kan herefter konkludere på hele sagsforløbet:* Aminosyrerne var til stede i de analyserede prøver. Det betyder, at den usikkerhed om eventuelt underindhold af aminosyrer, som nogle mineralfirmaer har antydet hos konkurrenterne, hermed indtil videre er fejet af bordet. Usikkerheden er nævnt i forbindelse med hjemtagelse af tilbud på mineralblandinger, hvor der fokuseres meget på prisen. * Det er nu muligt at lave analyser, hvor vi er sikre på det målte indhold af aminosyrer. Hermed har vi det nødvendige redskab til fremover at kunne kontrollere de mineralblandinger, der indkøbes. Aminosyrerne var til stede