Abonnementsartikel

Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) fremsender lovforslag i slutningen af måneden, som giver myndighederne et lovmæssigt redskab til at fratage landmænd retten til at have dyr

Manglende øremærkning.

Ulovlig medicinering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brug af bejdset såsæd til svinefoder.

Landbruget har gennem årene været rystet af enkeltpersoners ulovligheder. Nu skal der sættes en effektiv stopper for de brodne kar i branchen. Det er sigtet med et nyt lovforslag, som fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) ventes at fremlægge i slutningen af denne måned.

Lovforslaget giver myndighederne et nyt effektivt redskab, der kan fratage landmænd retten til at holde dyr, hvis de gentagne gange eller groft tilsidesætter lovgivningen.

I landbrugets top hilsner man initiativet velkommen.

- Vi er tilfredse med forslaget, fordi vi haft flere sager med dyremishandling, hvor man er fortsat med at have dyrene flere år efter. Det kan ikke være rigtigt, og vi har haft brug for kraftigere sanktioner, påpeger formanden for Landbrugets Veterinærudvalg, Gert Karkov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Seneste sag

Imens der arbejdes med lovforslaget, fortsætter uheldige sager med at ramponere landbrugets image.

Mandag 3. november indledte Fødevaredirektoratets Medicinrejsehold en razzia mod en række mælkeproducenter på Fyn og i Jylland.

Resultaterne var nedslående for erhvervet, som tilstræber at være førende på områder som fødevaresikkerhed, lav medicinering og sporbarhed.

Ud af 15 landmænd var den gal med medicinrester i mælken hos de fem besætninger. Landmændene var udvalgt gennem VetStat, fordi de skilte sig ud fra mængden ved at anvende relativt meget eller relativt lidt medicin.

Fundet ryster chefkonsulent Per Henriksen, Fødevaredirektoratet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er 6.000-7.000 kvægbesætninger i Danmark, og her er tale om et stort antal ulovligheder målt på blot 15 landmænd. Det er overraskende, siger Per Henriksen.

Han ser med stor alvor på sagen.

- Der er ikke blot tale om en overtrædelse af en bekendtgørelse, men her er sket overtrædelser af dyrlægelovgivningen, påpeger han.

Presset landbrug

Per Henriksen er overbevist om, at de mange tilfælde med brug af ulovlig medicin skyldes en klemt økonomi.

- Det var bevidst, at vi foretog razziaen efter en weekend, hvor der er dobbelt takst for at ringe til dyrlægen. Var razziaen foregået en torsdag eller fredag, tror jeg ikke, vi havde set nær så mange overtrædelser, siger Per Henriksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De mange ulovligheder får samtidig Medicinrejseholdet til at foretage flere razziaer.

- I første omgang har vi besluttet at undersøge landmandssiden, men de lokale dyrlæger kan også blive underkastet kontrol, siger Per Henriksen.

De pågældende landmænd, der er afsløret i at anvende antibiotika ulovligt, vil blive politianmeldt og må i en måned frem for egen regning betale for en daglig kontrol af mælken.

Analyser fra yderligere seks besætninger i den pågældende razzia, hvor man fandt spor af antibiotika, vil forelægge fredag 14. november eller en af de kommende dage.

Gentagelser kan koste dyrt

Selv om de pågældende lovovertrædelser er alvorlige, er det Per Henriksens opfattelse, at landmændene respekterer myndighedernes påbud. Dog har branchen for nylig lidt et alvorligt knæk med en Danish Crown-andelshaver, som efter påbud om at stoppe anvendelse af ulovligt foder fortsatte ulovlighederne. Tidligere har man også haft sager, hvor en landmand ikke ville respektere øremærkninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Disse og andre sager, hvor myndighederne reelt set ikke har et lovgivningsmæssigt redskab til at stoppe ulovlighederne, kan der med det nye lovforslag blive taget håndfast om.

Lov om hold af dyr

Chefkonsulent i Fødevareministeriet, Nordal Rask, fortæller om det nye lovforslag:

- Vi arbejder på højtryk i ministeriet og forventer, at loven om hold af dyr fremlægges sidst i november, oplyser Nordal Rask.

Han fortæller, at den nye "Lov om hold af dyr" er en sammenskrivning af en række tidligere love, men at den på et punkt rummer en ændring, nemlig muligheden for at fratage retten til at holde dyr.

- Loven sigter på tilfælde, hvor man groft eller gentagne gange har overtrådt lovgivningen. Loven kan anvendes i de tilfælde, hvor tvangsbøder og andre sanktioner ikke har virket. Her vil man kunne tage loven i anvendelse og fratage landmanden sine dyr, siger Nordal Rask.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil bruge loven

Hos Fødevaredirektoratets Medicinrejsehold agter man at bruge Lov om hold af dyr.

- Den vil blive brugt aktivt. I tilfældet med en sag som denne, hvor en række mælkeproducenter har overtrådt lovgivningen, kan det komme på tale at anvende sanktionen, hvis overtrædelserne er grove eller sker gentagende gange, siger Per Henriksen.

Hvor mange gange skal der ske overtrædelser, før I vil tage loven i brug?

- Sker overtrædelserne tre, fire gange kan man anvende loven, men det er som en sidste udvej. Det er dog svært at sige endnu, for der findes ingen retspraksis på området, og i sidste instans er det domstolene, der skal tage stilling til sagerne, påpeger Per Henriksen.

Landbruget siger ok

Gert Karkov tror på, at lovforslaget rummer den fordel, at det vil have en præventiv virkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når der bliver statueret nogle eksempler, vil loven helt klart have en præventiv virkning. Men det er beklageligt, at det skal komme så langt. Vi har beklageligvis nogle huller, som ikke ellers kan blive lukket.

- Vi kan få fjernet de brodne kar, som vi har i branchen og samtidig få højnet dyrevelfærden, for det er i virkeligheden det, det handler om, mener Gert Karkov.

Han er ikke nervøs for, at loven rammer de forkerte.

- Loven vil være målrettet mod synderne, frem for at vi har nogle sanktioner, der rammer bredt. Men vores indgangsvinkel til lovforslaget vil være, at eventuelle sager skal belyses ordentlig, og vi forventer også, at sanktionerne står mål med overtrædelserne, understreger Gert Karkov. :