Abonnementsartikel

Ukraines høst forsvandt i år på grund af tørke, men allerede næste år ventes Ukraine at være tilbage som netto-eksportør på kornmarkedet

Sidste år forårsagede hvede fra Ukraine og Rusland kaos på EUs kornmarkeder.

I år forsvandt høsten imidlertid på grund af tørke, men allerede næste år ventes Ukraine at være tilbage som netto-eksportør på kornmarkedet, skriver svenske ATL.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dyrkningsåret 2002-2003 eksporterede Ukraine næsten 6,5 millioner ton korn. Det drejede sig først og fremmest om hvede. Store dele af produktionen gik til EU-markedet, og det pressede kornpriserne.

I år var eksporten ubetydelig, efter at høsten slog helt fejl. Men næste år er der udsigt til, at situationen vender. Til den tid venter APK - et institut, der foretager undersøgelser for jordbruget - at Ukraines korneksport vil være tilbage med en eksport på cirka fire millioner ton.

- Grunden til, at korneksporten ikke vil være større, er dels, at udsæden har været af dårlig kvalitet, fordi man brugte udsæd fra sidste års dårlige høst og dels, at landbruget har dyrket færre arealer, fordi man manglede penge, siger Andriy Yarmak fra APK til ATL.

Men i de følgende år ventes den ukrainske hvedeeksport igen at tage fart, og ifølge APKs prognoser vil den vokse op til næsten 10 millioner ton i dyrkningsåret 2012-2013.