Abonnementsartikel

Peter Gæmelke gav på årets delegeretmøde i Dansk Landbrug den ugunstige udvikling i valutakurser og følgende lave priser på landbrugets produkter skylden for den lave indtjening

For to år siden var det danske landbrugs samlede indtjening syv milliarder kroner. I år er den styrtdykket til én milliard kroner.

Den dystre melding kom frem i Peter Gæmelkes beretning på Dansk Landbrugs delegeretmøde, som holdes i dag i Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For den enkelte landmand betyder det, at årslønnen gennemsnitlig er på 200.000 kroner for en arbejdsuge på gennemsnitlig 50 timer. Penge, der skal bruges til at forrente en stor egenkapital.

- Det er for lidt, sagde Peter Gæmelke, formand for Dansk Landbrug.

Han gav en ugunstig udvikling i valutakurserne og dermed lave priser for landbrugets produkter skylden for den faldende indtjening.

- Det er især faldet i dollarkursen på 20 procent det sidste år, der er gået ud over eksportindtjeningen. Og med udsigt til fortsat store budgetunderskud i USA har dollarkursen næppe nået bunden endnu. Det vil dæmpe de prisstigninger, som denne sommers tørke i Syd- og Centraleuropa ellers kunne give, sagde Peter Gæmelke.

- Tørken har reduceret EUs kornhøst med hele 30 millioner ton eller tre gange Danmarks årlige kornproduktion, og tørkeskaderne har været endnu alvorligere i Østeuropa og Ukraine, fortsatte Dansk Landbrugs formand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tørken sætter også sine spor i husdyrproduktionen. Vi har allerede set prisstigninger på kød i de tørkeramte lande, og det vil også smitte af på vores priser, forsikrede Peter Gæmelke.