Den 33-årige Per Rosenkrantz Fuglsang gik så meget op i sit arbejde som driftsleder hos en svineproducent og brugte så mange timer, at han syntes, at han lige så godt kunne blive selvstændig.

Efter han gennem tre år havde gransket 120 salgsopstillinger og været ud at kigge på 60 ejendomme, lykkedes det Per Rosenkrantz Fuglsang at finde den gård, han havde ledt efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt i alt blev det til en investering på godt 21 millioner kroner for gården og den nye udvidelse med bygninger, inventar, gyllelagune, jord og indkøb af dyr, inden Per Rosenkrantz Fuglsang havde det sted, han har drømt om.

Mange krav til gården

Gården Bøgely, som Per Rosenkrantz Fuglsang overtog 15. marts 2001, ligger mellem to landsbyer nord for Silkeborg.

- Jeg ville have en gård, der ikke ligger for tæt på naboer. Den skulle også ligge i god afstand til andre svineproducenter, og der skulle være mulighed for udvidelse. Desuden skulle stuehuset være i god stand, fortæller Per Rosenkrantz Fuglsang.

Bøgely opfyldte alle kravene, og Per Rosenkrantz Fuglsang slog til og gjorde en hurtig handel til den nette sum af 7,4 millioner, selv om han ellers havde søgt job på en fabrik for at prøve noget helt andet.

- Det var godt, jeg nåede at finde den her gård, smiler Per Rosenkrantz Fuglsang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da han overtog gården, var den i drift med 220 søer i bundne stalde med salg af 30 kilos grise. Han vidste, at han på grund af lovgivning om forbud mod bundne stalde skulle ændre driften.

De 220 søer passede han selv, men på længere sigt ville han gerne have mulighed for fridage og ferie sammen med sin familie, som tæller hans kæreste, Dina, og deres to børn, Frederik på to år, og en pige på knap to måneder.

- Jeg ville gerne skabe et sted, hvor der kunne være arbejde til minimum to ansatte. Jeg tror, det er sjovere for de ansatte, når der er nogle at snakke med. Det bliver et bedre team, når man er flere end to, mener Per Rosenkrantz Fuglsang.

Den unge svineproducent overvejede at have 570 søer med salg af 30 kilos grise, men det kunne ikke kunne bære to ansatte.

- Jeg ville have søer. Det er dem, der interesserer mig, fortæller Per Rosenkrantz Fuglsang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han nåede frem til, at 850 søer med salg af syv kilos grise kunne blive en rentabel forretning, der samtidig kunne lønne to ansatte.

Sådan blev det, og nu kører Per Rosenkrantz Fuglsang almindelig ugedrift og har 850-900 syv kilos grise hver 14. dag.

650 polte i lejede bygninger

Da miljøgodkendelsen efter et år var i hus. Gik det stærkt med udvidelsen.

26. marts i år begyndte byggeriet.

29. marts købte han 650 polte, som blev sat ind i lejede stalde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

1. april begyndte Louise Schmidt Jensen som fodermester, og nogle måneder senere blev hendes kollega, fodermester Svend Christensen, ansat.

14 uger efter byggeriet startede, kom de første søer ind i den nye drægtighedsstald.

Derefter blev søerne flyttet ind i de nybyggede stalde lidt efter lidt, og 19. september var alle dyrene flyttet.

Da der var effektivitetskontrol 14 dage senere, var besætningen på 850 søer.

Per Rosenkrantz Fuglsang har valgt at beklæde staldenes ydervægge med gule søsten, som skinner næsten solgult selv på en gråvejrsdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Staldene omfatter to parallelle bygninger, der er bygget sammen med to drivgange.

I den ene afdeling er der farestald med 260 farestier. Gulvet består af en tredjedel spalter, resten er fast gulv.

- Farestalden er den, vi har gjort mest ud af. Vi har især gjort meget for at have en effektiv udsugning.

- Vi har diffust loft og gulvudsugning. Og om sommeren kan vi ventilere mere igennem loftventiler ud på gangarealet, fortæller Per Rosenkrantz Fuglsang.

Han er overbevist om, at det betyder meget for både svinene og medarbejderne, at luftens indhold af ammoniak er minimeret så meget som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flydende jern øger fravænningsvægt

Farestalden er også forsynet med drikketrug, der ikke kun indeholder vand, men også jern.

- Grisene får flydende jern med smagsstoffer i tre uger. Vi giver flydende jern for at undgå at stresse dem ved at sprøjte. Vi sliber heller ikke deres tænder. Så lidt stress som muligt er det bedste, mener Per Rosenkrantz Fuglsang.

Han har erfaring med, at det giver et halvt kg ekstra ved fravænning ved at give jern i drikketrug i stedet for at sprøjte grisene.

- Så selv om det koster at stille jernforsyningsanlæg op, er pengene forholdsvis hurtigt tjent ind igen, mener Per Rosenkrantz Fuglsang.

I den anden afdeling er der løbestald med båse til opstaldning af 300 søer til fire uger efter løbning. Og i den anden ende er drægtighedsstalden, hvor der er plads til 400 søer i stier med plads til cirka 12 i hver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I drægtighedsstalden er der gulvfodring en gang om dagen, og om eftermiddagen får søerne halm.

Per Rosenkrantz Fuglsang har valgt at fodre med vådfoder i fare- og løbeafdelingen, fordi han blandt andet gerne vil undgå støv. Han mener, det er lettere at lave ændringer i vådfoder i forhold til tørfoder, og så regner han med på et tidspunkt at installere hjemmeblandeanlæg.

- Det er nok det, der på sigt bedst kan betale sig. Man siger jo, at det godt kan betale sig med cirka 900 søer. Men det afhænger også af, hvordan det kommer til at gå med udviklingen inden for planteavl og hektarstøtten, siger Per Rosenkrantz Fuglsang.

- Lige nu koncentrerer vi os om dyrene. Der er mange ting, der kan gå galt, når man går fra 220 søer til 850.

- Vi har også faciliteter til intern KS. Lige nu køber vi sæd, men på længere sigt vil vi selv tappe, fortæller Per Rosenkrantz Fuglsang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bad til både herrer og damer

Personalet blev ikke glemt, da der blev bygget. Til dem er der bad til både damer og herrer, og der er et møde-/frokostrum, ligesom der er kontor i staldbygningen.

- Jeg tror, det er vigtigt med gode faciliteter til de ansatte. Det skal være sådan, at de kan tage et bad, når de er færdige med arbejdet, så de kan tage direkte herfra og ind i byen, hvis det er det, de vil, siger Per Rosenkrantz Fuglsang.

En rigtig god begyndelse

Han er alt i alt godt tilfreds med sit nye liv som selvstændig svineproducent.

- Jeg synes, jeg har været heldig. Jeg købte, da både renten og grisepriserne var lave. Jeg har fået to gode medarbejdere, og det har været let for mig at få gylleaftaler, fordi det er deltidslandbrug, der ligger her omkring, fortæller Per Rosenkrantz Fuglsang.

Han har selv 56 hektar jord, har forpagtet 38 og har gylleaftaler på 100 hektar.

Hans budget er lagt efter, at søerne på Bøgely skal have 26 grise om året, men tallet er allerede oppe på 27 med en næsten helt ny besætning (1. lægssøer).

Den gode start som selvstændig svineproducent får Per Rosenkrantz Fuglsang til at se lyst på fremtiden, og han er sikker på, at der nu bliver både tid og råd til ferie med familien.Faktaboks:Per Rosenkrantz Fuglsang forventer at producere cirka 22.000 syv kilos grise om året.Aftagere: Har aftale med en svineproducent, der tager cirka 17.000 grise. Er ved at få aftale på plads med én, der vil aftage resten.Nulpunktspris: 7 kr./kgFodereffektivitet:Foderenhed pr. årsso er faldet fra 3033 1. april 2003 til 1459 30. september 2003. Per Rosenkrantz Fuglsang tror ikke, foderforbruget er på det rigtige niveau endnu. Det er stadig præget af en udvidelse med mange polte/gylte, der ikke har lavet noget.Foto nr. 367808-1