Abonnementsartikel

En analyse af EU-reformens konsekvenser viser, at indkomsten i landbruget vil stige en procent

EUs landbrugsministre vedtog den 26. juni 2003 en vidtgående reform af den fælles landbrugspolitik. I Danmark foreligger der nu forslag om, hvordan reformen skal indføres, og der synes enighed mellem den danske fødevareminister og Dansk Landbrug.

En analyse af reformens konsekvenser for dansk landbrug og samfundsøkonomi tegner et positivt billede: Indkomsten i landbruget bliver godt en procent højere som følge af omlægningen af landbrugsstøtten, og den samfundsøkonomiske gevinst bliver cirka 400 millioner kroner. Det skriver Fødevareøkonomisk Institut.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De positive konsekvenser skyldes først og fremmest afkoblingen af den direkte støtte. Afkoblingen betyder, at den direkte støtte bliver uafhængig af, hvilke landbrugsprodukter landmændene vælger at producere. Samtidig udjævnes de store forskelle mellem den støtte, de forskellige produktionsgrene modtager, oplyser instituttet.

Ændringerne i forbindelse med EU-reformen fører også til forandringer i den danske landbrugsproduktion.

Kornproduktionen vurderes at blive op imod 10 procent mindre og produktionen af oksekød cirka 20 procent mindre, hvorimod produktionen af svinekød bliver to-tre procent højere.

- Det skyldes blandt andet, at danske landmænd i højere grad vil indrette produktionen efter markedspriserne i stedet for efter støttens størrelse. Hermed stiger landbrugsproduktionens effektivitet betydeligt, oplyser Fødevareøkonomisk Institut.

Rapporten "Landbrugets økonomi, efteråret 2003" udgives af Fødevareøkonomisk Institut og indeholder også en analyse af den aktuelle økonomiske situation i dansk landbrug samt en analyse af svineproducenternes muligheder for at overvinde den aktuelle lavkonjunktur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapporten findes på www.foi.dk