Abonnementsartikel

Sammensætningen af landbrugets fondsbestyrelser bliver markant ændret efter ny lovændring

Færre stole til landmændene og flere til at varetage de offentlige interesser.

Det er konsekvenserne af, at sammensætningen af landbrugets fondsbestyrelser bliver markant ændret efter ny lovændring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse, hvori initiativet fra regeringen hilses velkomment. Foreningen mener dog, der også er malurt i bægeret.

Folketinget har netop vedtaget en ændring af Bemyndigelsesloven, som fastlægger reglerne for promille- og produktionsafgiftsfondenes virke.

Ændringen betyder, at bestyrelserne, som tidligere var meget domineret af landbruget, nu vil blive suppleret med medlemmer, som udpeges af blandt andre Forbrugerrådet og Det Frie Forskningsråd, skriver Økologisk Landsforening.

I landbrugets produktionsafgiftsfonde vil Økologisk Landsforening desuden få mulighed for at udpege medlemmer i alle relevante fondsbestyrelser.

Økologisk Landsforening er meget tilfreds med, at fondsbestyrelser nu får en mere balanceret sammensætning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil give mere frisk luft i bestyrelseslokalerne, og det vil fremover give de økologisk landmænd mere indflydelse på, hvordan fondsmidlerne fordeles, mener foreningen.

- Vi håber, denne nye sammensætning i sig selv vil føre til en positiv fornyelse af arbejdet i fondene, siger Knud Erik Sørensen, formand for Økologisk Landsforening.

Fortsat finansiering via pesticidsalg

Det har imidlertid været en skuffelse for Økologisk Landsforening, at det ikke er lykkes at ændre på finansieringen af Fonden for Økologisk Landbrug.

Pengene kommer i dag fra promilleafgiftsfonden, som igen er bygget på afgifter fra salget af pesticider.

Økologisk Landsforening finder det paradoksalt, at jo mere succes økologisk landbrug har, jo færre midler vil der tilfalde Fonden for Økologisk Landbrug. Pengene kommer nemlig fra salg af pesticider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forbindelse med gensplejsede afgrøders forventede indtog i Danmark, vil fødevareministeren med den nye lov i hånden desuden kunne pålægge promilleafgiftsfondene at udbetale erstatning til økologiske landmænd, som får deres afgrøde forurenet med GMO. En praksis som Økologisk Landsforening tager stærkt afstand fra.

- Det er helt uforståeligt, at alle landmænd nu kan komme til at betale for GMO-dyrkernes forurening. I arbejdet med en sameksistensstrategi har det hidtil været et princip, at det er GMO-dyrkeren, der er ansvarlig for skader på andres landbrug og afgrøder, siger Knud Erik Sørensen.

Ikke nok åbenhed

Økologisk Landsforening ærgrer sig desuden over, at socialdemokratiets forslag om mere åbenhed om fondenes arbejde, ikke slap igennem lovmaskineriet.

Forslaget indebar blandt andet, at fondene skulle offentliggøre ansøgningsfrister og en oversigt over modtagere af fondenes midler, men et snævert flertal bestående af Venstre, Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti valgte at stemme forslaget ned.

- Det er bekymrende, at der ikke kan skaffes politisk opbakning til et så åbenlyst fornuftigt forslag. Landbrugets fonde er jævnligt i mediernes søgelys. Derfor er større åbenhed den eneste udvej. Men selv om ministeren ikke kan pålægge fondene større åbenhed, så håber jeg, at fondsbestyrelserne selv vil gå foran og vise den åbenhed, som bør give fondene mere medvind i medierne, siger Knud Erik Sørensen.