Abonnementsartikel

Der er mange penge at spare ved at granske priser på samtaler og abonnementer for fastnettelefonen - senest er abonnementer med en fast pris for samtaler i aften- og nattetimerne dukket op

Selv om mobiltelefonen for længst er blevet hver mands eje er der fortsat mange, som også har beholdt fastnettelefonen.

Hvor mobiltelefonen er relativ dyr i samtaletakst er fastnettelefonen billig, til gengæld betaler man for et abonnement.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En gennemgang af teleselskabernes abonnementstyper viser, at der er endog store forskelle i prisen på abonnementet.

Den store aktør på markedet for fastnettelefoni er fortsat TDC, www.tdc.dk, som tilbyder et abonnement med en fast pris. Den er høj. Pr. kvartal skal betales 357 kroner i abonnement.

Ved at surfe rundt på internettet kan man snildt finde andre og billigere aktører og dermed spare på telefonregningen.

En af TDC"s konkurrenter på fastnetsiden, Sonofon, er blot et af flere telefonudbydere, som er billigere end TDC"s fastnetpriser.

Et opslag på Sonofons hjemmeside, www.sonofon.dk, viser, at man her kan få et fastnetabonnement til 297 kroner i kvartalet - altså en besparelse på 60 kroner i kvartalet. Minuttaksterne hos Sonofon er samtidige billigere end hos TDC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tal hele natten

Som noget relativt nyt er flere teleselskaber, og det gælder også TDC, begyndt at tilbyde abonnementer, som har en fast pris, uanset hvor meget man taler. Dog er denne samtalemængde typisk begrænset til aften- og nattetimerne.

Fidusen er, at man for eksempelvis 159 kroner om måneden for et abonnement hos TDC kan ringe ubegrænset til andre fastnettelefoner i tidsrummet 19.30 til 08.00. I weekenden og helligdage kan man tale ubegrænset hele døgnet.

Der er dog en enkelt begrænsning i samtalernes længde ved denne abonnementsform: Man kan kun tale i en time af gangen, hvorefter samtalen koster almindelig takst ud over den først talte time.

Men man kan blot efter for eksempel 59 minutter lægge røret på og ringe op på ny. Derved kan man tale i yderligere en time uden merudgift.

Abonnementsformen virker umiddelbart attraktiv, men det er vigtigt at gøre op, hvor meget man egentlig anvender telefonen om aftenen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foruden TDC tilbyder teleselskaberne TELE2, www.tele2.dk, og Telia, www.telia.dk, også et abonnement med fastpris om aftenen. Her er vilkårene blot en anelse bedre.

Tele2"s abonnementløsning med fri taletid i aften- og nattetimerne, Tele2Fritid+, koster 148 kroner og giver mulighed for at ringe gratis allerede fra klokken 18.00 og frem til 08.00. Øvrige betingelser kan findes på selskabets hjemmeside.

Telias abonnement med fri taletid i aften- og nattetimerne hedder Telia Fritid og er stort set identisk med Tele2"s løsning bortset fra prisen, som er en krone dyrere, 149 kroner, i kvartalet.

Få overblikket over telefoni

Både Tele2, Sonofon og TDC"s hjemmesider lokker med utallige former for telefoni. Man falbydes mange løsninger i kombination med mobiltelefonen, men man mister nemt overblikket.

Har man et bare nogenlunde overblik over sit forbrug af telefoni på fastnetsiden er www.teleprisguide.dk, der har IT- og Telestyrelsen som ophavsmand, en god mulighed for at finde det billigste teleselskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden indeholder et modul, hvori man kan indtaste sit forbrug af fastnettelefonen. Inden man går i gang med det, er det måske en god idé at finde sine seneste telefonudskrifter frem og derved få en pejling af, hvor meget familien anvender fastnettelefonen.

Angiver man sit forbrug til 10 minutter om dagen svarende til en telefonregning på 900 kroner i kvartalet er teleselskabet Elro, www.elro.dk, billigst med en pris på 651 kroner. Dyrest er TDC med en pris på 754 kroner.

Ved at indtaste nul minutters dagligt forbrug får man de "rene" priser for samtlige abonnementspriser, som tilbydes i Danmark. TDC topper listen med det billigste abonnement til blot 287 kroner, men det henvender sig til mennesker, som taler ganske lidt i telefon. Dernæst følger som tidligere nævnt Sonofon og A+ Telecom, der begge tilbyder abonnementer til 297 kroner i kvartalet.

Dyrest på abonnementsiden er ACN med abonnementet Premier, der står i 411 kroner i kvartalet.

Billigst med flere udbydere

IT- og Telestyrelsens teleprisguide kan også beregne priser for tjenester som mobiltelefoni og internet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere ønsker at have én udbyder til alle tjenester, men det kan ud fra et økonomisk synspunkt ikke anbefales.

Har man eksempelvis et forbrug af fastnettelefoni på 10 minutter pr. dag, et dagligt forbrug af mobiltelefonen på tre minutter, fem sms"er pr. dag og en hurtig internetløsning er prisen 1.804 kroner i kvartalet, hvis man orker at få regninger fra flere selskaber.

Ønsker man kun én samlet regning er prisen til gengæld væsentligt højere, nemlig 2.179 kroner pr. kvartal.

En af de helt store fordele ved Teleprisguiden er, at den opdateres meget ofte, hvorved man undgår at overse endnu billigere telefonløsninger. :