Abonnementsartikel

Elsam har sagt nej, men Odense Kommune er meget opsat på at bygge et halmbaseret kraftvarmeværk, der kan aftage op mod 100.000 ton halm om året

Der arbejdes med planer om at bygge et kraftvarmeværk i Odense, der årligt kan aftage op mod 100.000 ton halm. Realiseres anlægget til 132 millioner kroner, vil det være en tiltrængt hjælp til halmleverandørerne, der har problemer med at komme af med halmen.

- Vi er interesseret og undersøger mulighederne. Det ligger os ikke fjernt at bygge et kraftvarmeværk sammen med halmfolk og andre interesserede, siger Niels Arne Gadegaard, der er administrerende direktør for Miljø- og Teknikforvaltningen i Odense Kommune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ib Larsen, direktør for Energistyrelsen, har talt med kommunen og bekræfter, at der har været forhandlinger mellem Danske Halmleverandører, kommunen og Elsam. Elsam har sagt nej til at bygge et kraftvarmeværk i Odense, og det bringer kommunen på banen.

- Vi ser på ansøgningen, når den kommer, siger Ib Larsen.

Han oplyser, at der findes støttemuligheder til udmøntning af den såkaldte biomassehandlingsplan, som kan gøre planerne i Odense mere realistiske.

Det drejer sig om driftsstøtte, der i princippet kan bruges til kraftvarmeværker som det planlagte i Odense.

Optimistisk formand

Hans Stougaard, formand for Danske Halmleverandører, er meget tilfreds med udsigten til at landmændene kan levere yderligere 100.000 ton halm om året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har talt om en pristalsreguleret pris på 41,2 øre pr. kilo til halmleverandørerne, fortæller Hans Stougaard, formand for Danske Halmleverandører.

Bygges værket vil det være et løft til leverandørerne. De planlagte halmmængder til kraftvarmeværkerne var i 2003 i størrelsesordenen 650.000 ton på landsplan. Dertil skal lægges den mængde halm, der er brugt på Amagerværket, som startede op med halmpiller i 2003.

Men reelt aftog værkerne i 2003 væsentlig mindre halm. Blandt andet fordi værkerne i Køge og Avedøre på grund af tekniske problemer ikke opfyldte kontrakterne med halmleverandørerne.

Energistyrelsen tror på anlægget

I Odense Kommune mener man kun, at der er fordele ved at bygge værket.

- Det vrimler med gode argumenter for at bygge et halmbaseret kraftvarmeværk ved Odense, fordi det vil give renerne energi i modsætning til kul. Samtidig vil det gavne beskæftigelsen, vurderer Niels Arne Gadegaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener dog, at det for tiden er op ad bakke med udsigten til at bygge værket, fordi staten ikke er så begejstret for afgiftsfri energi.

Ib Larsen, Energistyrelsens direktør, er dog mere optimistisk på kommunens vegne:

- Der står ikke noget i energilovgivningen, som forhindrer en kommune i at opføre et kraftvarmeværk. Elsam og Energi E2 har en forpligtelse, men det forhindrer ikke andre i at opføre et værk. Men det afhænger også af Indenrigsministeriets regelsæt, siger Ib Larsen.

I Indenrigs- og Sundhedsministeriet er man dog ikke i tvivl:

- Der er ikke noget i vores regelsæt, som forhindrer en kommune i at opføre et kraftvarmeværk, oplyser Dario Silic, specialkonsulent i Indenrigs- og Sundhedsministeriet.Foto: