Abonnementsartikel

Medarbejderne i Midwest Farmers Coop mener, det er godt prisen på majs stiger, fordi der produceres etanol, men de mister selv omsætning

Det er ikke altid, landmænd har samme interesser som deres andelsvirksomhed. Det gælder i Danmark - og i USA. Især inden for salgsafgrøder, foderstoffer, gødning og pesticider har andelsvirksomhederne en stor markedsandel i USA"s Midtvesten.

Når det gælder omsætningen af farmernes majs er den dog ved at smuldre for flere af kooperativerne i takt med, at der bygges stadigt flere ethanolfabrikker i USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og farmerne i USA, ja de er glade for den stigende efterspørgsel, som fremstillingen af ethanol giver efter deres majs. Og når det gælder biodiesel, så giver fremstillingen af dette brændstof en øget efterspørgsel på sojabønner.

- Farmerne kan levere deres majs direkte til os, forklarer Mike Rosenberg, som er ansvarlig for indkøb af majs til Otter Creek Ethanol.

I lighed med andre nye ethanolfabrikker i USA gives der støtte til driften i det første år.

- Det drejer sig om mellem 10 og 15 cent pr. produceret gallon (16 til 24 øre pr. liter), fortæller Ray Lindokken, agronom ved Midwest Farmers Coop i Iowa.

Har investeret i stor lagerterminal

For et selskab som Midwest Farmers Coop, der har betydelige faciliteter til opbevaring af blandt andet majs, betyder direkte salg af majs fra farmerne til en ethanolfabrik, at kooperativets lagerfaciliteter udnyttes dårligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Midwest Farmers Coop har for tre år siden bygget en lagerhal direkte ved et jernbanespor.

- Vores Alton Grain Terminal kan rumme 4,1 million bushel (lidt over en million hkg) majs, som vi indlagrer ved høst, forklarer Skip Hein, der er daglig chef for lagerterminalen. Det svarer til, at der kan lagres majs fra cirka 10.000 hektar.

Den store hal er 91 meter bred og 152 meter lang, og der er 24 meter til kippen. Når der fyldes majs ind, er den maksimale lagerhøjde 23 meter.

Ved indlagring skal majsen helst ned på en vandprocent under 15. Op til 20 procent vand kan dog accepteres, idet der kan beluftes.

- Vi suger luften ud via en kanal i gulvet, og på den måde undgår vi kondensvand under taget, siger Skip Hein. Styring af beluftningen sker med temperatur følere, som hænger i rækker i hver side af hallen. Bliver et område for varmt, kan der tømmes ud via en central kanal i gulvet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I tilknytning til lagerhallen er der seks cementsiloer, som tilsammen kan rumme en million bushel (ca. 250.000 hkg).

Bliver kørt væk med tog

Bygning af Alton Grain Terminal kostede 65 US-cent pr. bushel (ca. 16 millioner kr.) plus 7,5 mio. dollar (ca. 46 mio. kr.) for jernbaneanlægget. Hertil kommer cementsiloerne. Så der er tale om en ganske voldsom investering, som skal udnyttes for at forrente sig fornuftigt.

Det tager 15 timer at læsse et tog, som har 100 godsvogne med hver 100 ton majs.

- Vi har selv et lokomotiv, der kan flytte vognene under påfyldningen, siger Skip Hein.

Størsteparten af majsen sælges til foderbrug i Californien. Men der sælges også til staten Washington i det nordvestlige USA og til Mexico mod syd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med den stigende brug af majs til fremstilling af ethanol på lokale anlæg, bliver der mindre brug for et anlæg som Alton Grain Terminal.

Bange for at løbe en risiko

Blandt de store investorer i produktion af ethanol i USA er den familieejede koncern Cargill, som har verdensomspændende interesser inden for foderstoffer og gødning.

Men der er dog ikke tale om, at firmaet sidder på fremstillingen af ethanol i hverken USA eller i Brasilien, hvor der også er en meget betydelig produktion af ethanol til brug i benzinmotorer.

I USA er 40 procent af fremstillingen af ethanol ejet af farmere, der enten har investeret via deres kooperativer (andelsselskaber) eller via køb af aktier i de fabrikker, som fremstiller ethanol.

Et eksempel er Otter Creek Ethanol i Iowa, som har 183 investorer, hvoraf en del er farmere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men Midwest Farmers Coop har ikke taget springet og investeret millioner af dollar i en ethanolfabrik.

Hvorfor har de ikke det, så farmerne selv kan høste alle fordelene ved det boom, fremstillingen af ethanol giver?

- Nogle andre kooperativer har løbet risikoen, men det har vores bestyrelse ikke været villig til, siger Ray Lindokken.

- Det tager også tid med det folkevalgte system, og så kan det blive for sent at investere, fordi andre har sat sig på de lokale muligheder, mener han.376521-1